hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Migrén és meteorológia: van kapcsolat

A „tapasztalt” migrénesek kiváló időjósok: rohamuk jelentkezése sokuk állítása szerint kiválóan jelzi a frontok közeledését. Mindezidáig azonban ezt nem támasztotta alá tudományos bizonyíték.

A hőmérséklet emelkedését követő 24 órában jelentősen megszaporodnak a sürgősségi ambulanciát fejfájás miatt felkereső betegek – tették közzé 7000 beteg hét évet felölelő adatai elemzésének eredményét izraeli orvosok a Neurology egyik legutóbbi számában.  A beteg érkezését megelőző 48-72 órában kialakuló légnyomáscsökkenés szintén növelte a fejfájás kockázatát.
A vizsgálat orvosai egy közeli épület tetején felállított meteorológiai és légszennyezettség-mérő kisállomás adatai és a sürgősségi ambulanciájukon dolgozó kollégáik által felállított diagnózisok között kerestek kapcsolatot. Eredményeik szerint a 24 órán belül kialakuló 5 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés 7,5 százalékkal, míg minden 7 millibárnyi légnyomáscsökkenés 6 százalékkal növelte a súlyos fejfájás kialakulásának rizikóját. A légszennyezettség mértékével nem találtak összefüggést.
Ellentétben a korábbi, kisebb volumenű tanulmányok eredményeivel, a környezeti tényező hatása itt egyértelműnek tűnik – véli dr. Kenneth Makumal, a vizsgálat vezetője, kiemelve, hogy orvosok által diagnosztizált kórképekkel, és nem a betegek szubjektív panaszaival vetették össze a mérőállomáson rögzített adatokat. Dr. Deborah Friedman, az Amerikai Neurológiai Társaság professzora szerint az adatokat érdemes lesz tovább finomítani azzal, hogy a betegek naplót vezetnek, és így még pontosabb képet kaphatunk panaszaik kezdetéről és lefolyásáról.

cimkék

Linkek

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink