hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Miért nem emelkednek Magyarországon az esetszámok?

Míg Európa-szerte szaporodnak a Covid-esetek, a Népszava által megkérdezett járványügyi szakértők sem értik, mi az oka, hogy nálunk más a helyzet.

Miközben Európa-szerte szép lassan kúsznak fel a Covid-esetszámok, Magyarországon alig észrevehető a vírus jelenléte.

A Népszava által megkérdezett járványügyi szakértők között volt aki azt mondta: meglehet, hogy még a fellángolás előtt állunk, miután jóval nagyobb az elszigeteltségünk, mint például az osztrák vagy cseh szomszédainké – kevesebb magyar is utazik és ide sem jön annyi turista.

Egy másik opció, hogy a vírus terjedése valójában erőteljesebb, mint amit az adatok mutatnak. Magyarország legendásan keveset tesztel, a kevesebb teszttel pedig kevesebbet, és valószínűleg csak a súlyosabb eseteket lehet észlelni. A delta a fiatalabbak körében gyakran okoz enyhe lefolyású megbetegedést. Így aki némi lázat és egyéb náthaszerű tüneteket észlel, és egyébként kapott oltást, valószínűleg nem fordul orvoshoz és így nem regisztrálhatják az ő megbetegedését.

A szakember szerint egy harmadik magyarázat a helyzetre, hogy valamilyen magyar sajátosságról van szó. Tavaly épp ugyanez volt a helyzet, amikor augusztus huszadika előtt gyakorlatilag az országban egyetlen góc volt, Veszprém megyében.

Hozzátette: az is lehet, hogy mind három oknak van szerepe a jelenlegi, viszonylag alacsony fertőzési számokban. Az azonban a mostani helyzetből semmiképpen nem következik, hogy megúszhatjuk a negyedik hullámot. Ezért, ha a kormányzat megkérdezte volna a járványügyi szakembereket, hogy mit ajánlanak az emberek védelmére, semmiképpen sem voksoltak volna tömegrendezvényre.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink