hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Miből fizeti Orbán az egészségügyi bérrendezést?

Az Orbán-kormány ismét hülyének nézi a szakmát és az ellenzéket. Részint egy napot adott számukra, hogy véleményezzék az egészségügyi salátatörvényt, másrészt ebben a törvényben nem nevezi meg, hogy miből óhajtja fedezni a bérrendezéshez és egyéb tételekhez szükséges anyagiakat.

Tukacs István, az Egészségügyi bizottság tagja, országgyűlési képviselő szerint "az egyetlen pozitívum, hogy szóban már akarja az egészségügy bérrendezését, de a tetteket és az ahhoz szükséges fedezetet eddig senki sem látja. Ez olyan orbáni."

Mint az mszp.hu-n a képviselő írja: "A terjedelmes irat átolvasására és értékelésére adott egy nap nevetséges, ha ellenpéldának a Schmitt plágium ügyét vizsgáló bizottság két hónapját vesszük. Főleg, hogy az csak egyetlen emberről szólt, az egészségügyi törvény pedig milliókat érint.

Amúgy nagyon dicséretes, hogy végre szeretné emelni az Orbán-kormány az egészségügyi dolgozók bérét, bár a tett még várat magára.(Ezt eddig egyedül az MSZP valósította meg.) Más kérdés, hogy senki sem tudja, hol van ehhez a fedezet. Magyarán Orbán Viktor újabb nagyotmondásának lehetünk tanúi.

Az orbáni hazugságokkal kapcsolatban a nemzet polgárainak már kellő tapasztalata van. A mostani fizetésemelésnek a fedezetére nem lesz elég az, hogy a fogászati ellátás ingyenességét két évvel megnövelte a Fidesz és a nyugdíjkorhatárhoz igazította, de legalább újabb sarcot vetett ki az idősekre Orbán Viktor. Igaz, róla tudjuk, hogy nem szereti a nyugdíjasokat, sőt, magát a nyugdíjat sem, vélhetően ezért is vette el és tőzsdézte el a magán-nyugdíjpénztári megtakarításait 3 millió embernek.

Visszatérve a tervezethez, egyszeri átolvasás nem tanulmányozás, elemzés után kiderül, hogy a törvényjavaslat szerint a sok éves szakmai gyakorlattal rendelkezők járnak jól, a kezdő szakellátók számára jelentéktelen emelést biztosítanak. Márpedig az ágazat legnagyobb gondja az új szakemberek megtartása, amit ez az elképzelés nem garantál.

Ami azonban még az első átolvasás előtt is nyilvánvaló, hogy az államosítás, pardon, a kórházak átadásának időpontjában egyáltalán nem szerencsés egy átláthatatlan módosításhalmazt zúdítani a szakmára, hiszen most van bajuk így is épp elég. Ennek a hirtelen döntésnek csak egy indoka lehet: a rövid határidő és a más terhekre rápakolt törvénytervezettel olyan dolgokat akar áterőszakolni a kormány, amit a szakma tiszta fejjel sosem engedne át tiltakozás nélkül. Az Orbán-kormány egyik legnagyobb bűne, hogy ez a feltételezés felmerül a szakmában és az ellenzéki politikusok fejében, hiszen a kormány eddigi gyakorlata erre számtalan példával szolgál.

Az MSZP tehát felszólítja az Orbán-kormányt, hogy részint adjon több időt a szakmának és az ellenzéki politikusoknak, hogy érdemben átvizsgálhassák ezt a milliókat érintő törvénytervezetet és haladéktalanul nevezzék meg a költségvetésben a forrást ehhez a béremeléshez!" – írja Tukacs István.

(forrás: mszp.hu)
hirdetés

Könyveink