hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mi történt Mozsgón?

Borzalmas állapotokat leíró bejelentés után vizsgálódott az ombudsman, közölte a Népszava.

Egy az ágyában fekvő, védekezésre képtelen, mentális fogyatékossággal élő ember ütlegelése látható azon a mobiltelefonnal készített videofelvételen, ami a Baranya megyei önkormányzat fenntartásában működő mozsgói szociális otthonban készült, és amit – több másik felvétel mellett – egy civil szervezett küldött az alapvető jogok biztosának.

Az ombudsman vizsgálatot indított, az arról szóló jelentésben olvasható: egy további, fürdetés közben készült felvételen az látszik, amint egy fehér köpenyes dolgozó fürdet egy férfit, akit többször megüt, míg ugyanabban a helyiségben egy női ellátott várakozik anyaszült meztelenül. A bejelentő szerint előfordul, hogy a fürdetés előtt a gondozottakat seprűvel söprik le, majd egyetlen szivaccsal mossák át őket. A civil szervezet azt is sérelmezte, hogy az intézetben alig van néhány fogkefe, és azokat is úgy tisztítják, hogy egy lyukas zacskóban bedobják őket a mosógépbe. Kézfertőtlenítő, szappan nincs, mintegy 60 férfi ellátottra két borotva jut, a körülmények miatt gyakoriak a fertőzések, betegségek.

Az ombudsmani hivatal munkatársai tavaly augusztusban előzetes bejelentés nélkül jelentek meg az intézményben. A négy fürdőhelyiség közül csak egyben folyt meleg víz, a vizesblokkban nem volt vécépapír, szappan. A fürdőhelyiségben két szivacsot láttak a hivatal munkatársai, kérdésükre azt mondták, ezeket használják a fürdetésnél, de mindig fertőtlenítik őket.

Az alapjogi biztos nem rendelkezik nyomozati jogkörrel, írta a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink