2024. március. 29., péntek - Auguszta.

MI segít a koronavírus diagnosztizálásában

A koronavírus-járvány idején is a mesterséges intelligencia is segíti a pontos diagnózis felállításában a szakorvosokat. írja az Index.

Elsőként Kínában az Alibaba állt elő koronavírust felismerő mesterséges intelligenciával, ami komputertomográf-felvételeket elemezve másodpercek alatt képes felismerni a koronavírusos megbetegedést. Az Alibaba azt mondja, hogy 96 százalékos pontossággal dolgozik a mesterséges intelligenciája. 

A napokban pedig megérkezett az amerikai változat is, a New York-i Mount Sinai kórház kutatói fejlesztették azt az algoritmust, ami több paramétert figyelembe véve az orvosoknál is pontosabban ismeri fel a betegséget. Az orvosok szerint a betegség kezdeti fázisában, amikor a tüdőkárosodás még nem ismerhető fel egyértelműen, a mesterséges intelligencia másodvéleményt adhat azokban az esetekben, ahol nem látszik egyértelműen a károsodás, vagy nem a koronavírus tipikus jegyeit mutatja a felvétel. 

Az amerikai algoritmust több mint 900 felvétellel tanították, ebből 419 eset volt igazolt megbetegedés, 486 pedig negatív, közli az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés