hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Mesterséges intelligencia a gyermekbetegségek diagnosztizálására

Kínai kutatók olyan mesterséges intelligencián alapuló szoftvert készítettek, mely egy hatalmas adatbázis adatainak és adatkapcsolatainak feltárásával sok esetben jobb eredményeket produkált, mint az orvosok.

Egy kínai kutatócsoport a Nature Medicine folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy mesterséges intelligencia és deep learning algoritmusok felhasználásával olyan szoftvert készítettek, mely sorozatosan pontosabb diagnózisokkal szolgált, mint az elsődleges ellátásban dolgozó orvosok, bár azokat sohasem fogja tudni teljesen helyettesíteni.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Mesterséges intelligencián alapuló rendszereket gyakran használnak a diagnosztikában, különösen a képalkotó vizsgálatok területén. A dr. Zhang vezetésével dolgozó 70 fős orvos-kutató csapat által létrehozott szoftver különlegessége, hogy „több lábon áll”, mivel strukturálatlan adatokat dolgoz fel, azaz egyaránt képes a laboreredmények, a kézzel írott leletek, a kórtörténet és a képalkotó vizsgálatok feldolgozására, és diagnózis készítésére. A program körülbelül 1,3 millió beteg több mint 100 millió leletének és laboreredményeinek felhasználásával készült adatbázist használ, és bizonyos kórképek esetén pontosabban diagnosztizál, mint az orvosok.

Az adatbázis elkészítése után a kutatók azt tapasztalták, hogy a szoftver 95%-os pontossággal volt képes azonosítani a légúti fertőzéseket és az orrmelléküreg-gyulladást (szinuszitiszt), melyek meglehetősen gyakori kórképek. Sokkal meglepőbb volt, hogy a kevésbé elterjedt betegségek esetében, például az akut asztma (97%-os diagnosztikai pontosság), a bakteriális eredetű meningitisz és a bárányhimlő (93%), valamint a mononukleózis (90%) is olyan diagnosztikai pontosságot mutatott, mely felülmúlta az orvosokét. Mindazonáltal a cikk írói leszögezik, hogy a mesterséges intelligencia sohasem pótolhatja 100%-ban az orvost, csak egy nagyon jó eszköz lehet, körülbelül ahhoz hasonlatosan, mint ahogy egy önvezető autó is csak sofőr felügyelete mellett közlekedhet.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink