2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Merkely Béla szerint akár márciusban leállhat a járvány

A Hír TV Bayer show című műsorának vendége volt Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, aki szerint mérsékelten csillapodik a járvány.

Merkely Béla többek között elmondta, hogy milyen tünetekkel esett át a fertőzésen. A professzor úgy fogalmazott, hogy mintegy három napnyi tünetmentesség után a vírus „hátradobta”, és bár a saját helyzetét tekintve magát szerencsésnek mondta, „megérezte a fertőzés fogának a nyomát”, a legtöbb beteghez hasonlóan ő sem érezte napokig az ízeket és a szagokat – tette hozzá.

A jelenlegi járványügyi helyzetről a Semmelweis Egyetem rektora kijelentette, hogy stabil a koronavírus-járvány miatt megfertőződők száma, és látható egy mérsékelt csökkenés.

Merkely Béla a Bayer showban arról is beszélt, hogy a járvány platófázisban van Magyarországon, amelyhez a novemberi korlátozó intézkedések bevezetése is nagyban hozzájárult.

A beszélgetés során szóba került az is, hogy a professzor lát-e arra esélyt, hogy szenteste és karácsony két napján enyhítéseket lehessen bevezetni a jelenlegi adatok és prognózisok ismeretében.

Ezt a kérdést Merkely Béla szerint komplexen kell megközelíteni, hiszen ennek van egy járványügyi és társadalmi megközelítése is. Mint orvos személy szerint azt támogatná, hogy tartsuk óvintézkedéseket, de tudjon a család együtt is lenni. Legyen feszültségektől mentes és meghitt jelen helyzetben is az ünnep – szögezte le.

A professzor szerint, ha a hamarosan megérkező oltóanyagot sokan beadatják, akkor tavasszal jelentősen enyhülhet a vírushelyzet.

Az én véleményem szerint 60 százalékosnak kell lennie az átfertőzöttségnek, plusz a vakcináció által biztosított immunitásnak együttesen, hogy a járvány leálljon. Én abban bízom, hogy erre márciusban már sor kerülhet, ez a legoptimistább. Elindul a vakcináció, nagyjából márciusra érünk oda, hogy ennek egyértelműen látható jele lesz – mutatott rá Merkely Béla.

(forrás: Hír TV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés