hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Mélyhűtéses életmentés

A tetszhalott állapot fogalma hamarosan átkerülhet a tudományos fantasztikus filmek világából a valóságba, mert amerikai traumasebészek megkezdik új eljárásuk tesztjét, amelyben életveszélyesen sérült emberek testhőmérsékletét gyors ütemben 10 Celsius-fok alá hűtik abban a reményben, hogy az így megnyert időben sikerül megmenteniük a páciensek életét.

Sokszor fordul elő traumát elszenvedett embereknél, hogy sérülésük kezelhető lenne, ám elvéreznek, mielőtt orvoshoz, műtétre kerülnének. Az új eljárás elméleti megfontolása az, hogy rendkívüli hipotermiával agykárosodás nélkül túlélhetnének ezek a sérültek körülbelül egy órát, amíg a sebészek elvégeznék a szükséges beavatkozásokat.

Az amerikai védelmi minisztérium támogatásával a Pittsburghi Egyetem orvosi központjában megkezdődött e stratégia tesztjének előkészítése. A kipróbálásba olyan embereket akarnak bevonni, akik annyira erősen kivéreztek lőtt vagy szúrt sebeikből, illetve hasonló sérülések miatt, hogy szívverésük leáll. Ilyen esetekben jelenleg csupán 7 százalék a túlélés esélye.

Samuel Tisherman sürgősségi specialista szerint ebben a lehűtött állapotban egy ideig nem okoz agykárosodást a vérkeringés hiánya, így időt nyerhetnek a kritikus állapotú páciens mentésére. Tisherman csoportja Pittsburghben jövő év elején kezdené meg a tesztet, majd kiterjesztenék a próbát Baltimore-ba, a Marylandi Egyetemre is.

Mielőtt azonban lehűtenék az első tesztjelöltet, a kutatóknak meg kell oldaniuk a felmerült jogi problémát. Az amerikai törvények előírják ugyanis, hogy orvosi kísérletben való részvételhez a páciens tájékozott beleegyezése szükséges, tehát az alkalmazás előtt meg kell ismernie az új kezelés lehetséges előnyeit és hátrányait. Egy éppen elvérző személy esetében azonban ez lehetetlen, és a hozzátartozók engedélyét sem tudják beszerezni ennyi idő alatt.

Ezért döntött úgy a kutatócsoport, hogy keddtől megkezdik az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA által előírt tájékoztató kampányt. Ebben megismertetik körzetük lakosságát a tervezett tanulmány részleteivel. A kampányban lesz autóbuszos hirdetés, videó a YouTube videomegosztón, tájékoztató előadások és beszélgetés a városházán és egy honlapot is elindítanak. Azok a helybeliek, akikben felmerül, hogy egy ilyen sérülés esetében hasznos lehet számukra az új módszer, előzetes beleegyezésüket adhatják egy esetleges jövőbeli beavatkozásra.

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink