hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Megújul a gondozóintézetek finanszírozása és a rehabilitáció

Az új szabályozás értelmében – a korábbi vegyes finanszírozási rendszer helyett – 2011. november 1-jétől kizárólag teljesítmény alapú elszámolás működik a gondozókban.

Az egészségügyi ellátórendszer és az ott nyújtott szolgáltatások színvonalának folyamatos fejlesztése érdekében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium módosította a gondozóintézetek finanszírozását. Az új szabályozás értelmében – a korábbi vegyes finanszírozási rendszer helyett – 2011. november 1-jétől kizárólag teljesítmény alapú elszámolás működik a gondozókban.

A jövőben szakmánként egy, a szakmára jellemző úgynevezett homogén gondozói gyűjtőkóddal (HGK) készítik el a jelentést, a korábban használt kódok pedig meghatározott szabályok szerint lesznek jelenthetőek a rendszerben. Az új kódok bevezetésével a gondozóban ellátott esetek az eddigi átlaghoz képest magasabb pontértéken jelenthetők majd az egészségbiztosítónak.

Az új elszámolásra történő átállás időszakában, a folyamatos finanszírozás érdekében az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a 2011. október 31-én hatályos rendelkezések szerint teljesíti a kifizetéseket, vagyis 2011. november és december hónapokban még a fix összegű díjazást kapják a gondozók (Az OEP elszámolásnak megfelelően a szeptember hónap finanszírozását novemberben, az októbert pedig decemberben utalják.).

A NEFMI rendelete a Magyar Közlöny 126. számában olvasható.

A kormány 2012. január 1-jétől a rehabilitációs ellátásban új nappali ellátási formát vezet be és bővíti a szakmakódok körét.

A bevezetendő ellátási forma a nappali kórházi formában működő kardiológiai és stroke rehabilitációt érinti. Az új, járóbeteg-szakellátás körében végezhető nappali ellátások alkalmasak lesznek a kórházi kezelések lerövidítésére, továbbá lehetővé teszik, hogy az érintett beteg – amennyiben ezt állapota megengedi – a lakóhelyéhez közel részesüljön rehabilitációs szakorvos által irányított ellátásban.

A rehabilitációs szakmákhoz kapcsolódóan a felnőtt, illetve a gyermek súlyos központi idegrendszeri károsodottak, a politraumatizáltak, égésbetegek, szeptikus sebészeti betegek magas szintű orvosi ellátási, ápolási igényeit szakmai minimumfeltételekben rögzíti, és önálló szakmakóddal ismeri el a jogszabály. Emellett a pszichiátriai rehabilitáció és az addiktológiai terület minimumfeltételeivel kapcsolatos szabályozást is tartalmazza a megjelent rendelet.

A rendelet a Magyar Közlöny 127. számában olvasható.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink