hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Legalább 50 százalékkal kellene emelni a szakdolgozók bérét

Legalább 50 százalékkal kellene emelni a szakdolgozók és a műszaki személyzet bérét – erről beszélt Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start című műsorában.

2023-ra el kellene érni azt a szintet, hogy az ápolók is megkapják az orvosi bérek 50-80 százalékának megfelelő fizetést – hangsúlyozta Soós Adrianna. A bejelentett 30 százalékos béremelés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ez valójában csak 20 százalékot jelent. Szerinte a kezdő szakdolgozók a 250 ezres bruttó bérminimumhoz közeli fizetést kapnak, de azok sem keresnek sokkal többet, akik 30 éve a szakmában vannak.

A romló járványadatok kapcsán az elnök úgy fogalmazott: „nagyon vigyázzunk, hogy lehetőség szerint ne kerüljünk kórházba”, szerinte ugyanis óriási munkaerőhiány van az egészségügyben. Az új jogviszony miatt is elment több ezer ember, a koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele miatt pedig további 2-3 ezer eshet ki a rendszerből – figyelmeztetett.

Mint vélekedett, a 40 órás munkaidőt véve alapul több tízezer emberre lenne szükség, jelenleg ugyanis van, aki 60-70 órát dolgozik egy héten. „Ilyen feltételekkel nem jönnek ide, vagy ha mégis, nagyon gyorsan elmennek”.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink