hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Megérett az átalakításra a gyse-ellátás

A gyógyászatisegédeszköz-ellátás (gyse) szabályrendszere tíz éve változatlan. Ezen a téren is nagyot változott a világ, ám a magyar betegek ebből egyelőre vajmi keveset profitálnak – írja a Magyar Idők.

Az egészségügy költségvetéséből a gyógyeszközök támogatására évente nagyjából 60 milliárd forint jut, ugyanakkor ha a jelenlegi szabályok szerint minden rászorulót ellátnánk, ez az összeg jóval nagyobb lenne. Ráadásul ez a támogatás jobban is hasznosulhatna, ha felülvizsgálnák a támogatott termékek körét – mondta a Magyar Időknek az Orvostechnikai Szövetség főtitkára, Rásky László.

A szövetség szerint az egészségbiztosító támogatási rendszerét meg kellene tisztítani az ápolási és az úgynevezett életvitelt segítő eszközöktől is (például szobai vécék, zuhanyozáshoz használatos kapaszkodók). Ezeket a szociális szféra költségvetéséből lenne célszerű finanszírozni, és erre az átalakításra az OSZ szerint igazán jó alkalom kínálkozik most, amikor élesebben meghúzzák a határt az egészségügyi és a szociális ellátás között azzal, hogy a kórházak ápolási osztályaiból szakápolási otthonokat terveznek létrehozni.

Gyógyászati segédeszközöket jelenleg mintegy hetven termékcsoportban forgalmaznak. Az olyan, támogatással is kapható eszközök mellett, mint a kötszerek, inkontinenciatermékek, az egyedileg gyártott ortopéd cipők, a vércukormérők, idetartoznak például a tönkölypárnák is. Ez utóbbi úgy lehetséges, hogy a forgalmi engedélyt kiadó hatóság jellemzően ide sorol be minden olyan terméket, amelynek a gyártója vagy a forgalmazója gyógyhatást tulajdonít, és amelynek használatához nem szükséges orvos vagy ápoló jelenléte. A gyógyeszköz-forgalmazók azonban azt szeretnék, ha a gyógyászati segédeszköz címkét csak azok a termékek viselhetnék, amelyek tb-támogatással (is) rendelhetők, ami szintén garancia lenne arra, hogy ezek valóban gyógyító eszközök. A változtatással egyébként – mint Rásky László elmondta – az engedélyező hatóság és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is egyetért.

(forrás: Magyar Idők)

cimkék

hirdetés

Könyveink