hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Meddig nincs késő az egészségügynek?

Ha mostantól nem emelkedne a betegek száma, akkor legvégső esetben el tudnának látni minden beteget, közölte a Magyar Orvosok Szakszervezete az ATV híradójával.

Megváltozott a pandémia természete, így a szakemberek nem tudnak hosszabb távon gondolkodni, mint 2-3 hét, szemben a tavaszi első hullámmal, amikor még kézben tartották a járványt, nem pedig mi igazodtak hozzá – mondta a Magyar Nemzetnek Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere közölte, Európa-szerte folyamatosan emelkedik a fertőzöttek és az elhunytak száma, és sehol nem látszik, hogy közeledne a platóhoz vagy akár csak mérséklődne. Felelősséggel tehát nem lehet kijelenteni, hogy mikorra várható a tetőzés. Hozzátette azonban, hogy a megérzése szerint – mint mondta, ilyen a medicinában létezik – december vége, január körül tetőzhet a járvány, akkor ellaposodik a járványgörbe, ha most sikerül betartatni a szigorításokat.

*

A Magyar Orvosok Szakszervezete az ATV-ben arra emlékeztetett: a járványgörbe ellaposodása nem a betegek számának csökkenését jelenti, legfeljebb stagnálást. Ha ez december végén-január elején következik be, az már későn van, pont egy hónappal később, mint amennyit az egészségügy kapacitása elbír.

A szakszervezet szerint gyakorlatilag megteltek a kórházak. Ha minden így marad, akkor talán, esetleg, a legeslegvégső erejüket megfeszítve el tudják látni az orvosok és az ápolók a jelenlegi beteglétszámot – mondta Daróczy-Gaál Ágnes, a szakszervezet alelnöke az ATV híradójának.

cimkék

hirdetés

Könyveink