hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Matolcsy: Mérjük minden orvos teljesítményét!

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu-n 10 pontban foglalta össze, hogyan tüntethetők el Magyarország szégyenfoltjai. Az egészésgügy is szerepel.

Miért is ne lehetne 2030-ra eltüntetnünk Magyarország szégyenfoltjait? – teszi fel a kérdést a Növekedés.hu-n Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank elnöke tíz pontot sorol, köztük az egészésgügy is szerepel.

A harmadik pontban azt írja: Méltatlan hozzánk, hogy orvosaink és közösségi vezetőink zöme érzéketlen, sőt tudatlan a gyermekre vágyó hölgyeink női gondjainak megoldásában. Az inzulinrezisztencia, a hormon zavarok, a lombikhoz való anyagi hozzáférés, a huszonévesek saját petesejtjeinek tárolása a nehezebb, harmincas évekre, a petesejt donáció és a többi vagy tilos, vagy tűrt, de drága eljárás: miért ne lehetne támogatott és mindenki számára hozzáférhető?

A negyedik pont így szól: Miért is ne lehetne felszámolni a bölcsődei influenza sok kárt okozó speciális magyar jelenségét? Nálunk délben vizsgálják meg a gyermeket, hogy egészséges-e, Kínában amint belép a bölcsőde/óvoda területére, nálunk még mindenkit megfertőz bent, majd otthon a szülőket.

A hetedik pont: Ne örüljünk a cukornak, ne higgyük el, hogy jó a világ 2.-3. legnagyobb túlsúllyal élő nemzetének lenni. Legyen divat az egészséges életmód, a túlsúly megelőzése az állami és magán egészségügyben egyaránt. Adót a cukorra!

A nyolcadik pont pedig: Szégyen, hogy ma nem válik el a legjobb a legrosszabbtól kis hazánkban. Miért is ne lehetne mindent mérni manapság, a mérés korában? Eljött az idő, hogy mérjük minden állami döntés eredményét. Ideje mérnünk minden közpénzből vagy magánpénzből működő orvos, tanár és más teljesítményét, nyilvánosan az interneten. Ha kiszűrnénk a legrosszabb 5 százalékot, 50 százalékkal javulna az eredmény. Digitális korban ez kötelező!

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink