hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Májustól érhető el 12 új terápia

A tavaly októberben befogadott 29 új innovatív gyógyszerből 17 tavaly november elseje óta hozzáférhető a betegek számára, míg a további 12 készítmény májustól válik elérhetővé a kórházak számára – közölte a Weborvossal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

Az innovatív gyártókat tömörítő AIPM április 25-i sajtóbeszélgetésén hangzott el, hogy a befogadott készítmények közül a tételes elszámolásba sorolt terápiákra (ezeket a kórházakban alkalmazzák) még ki sem írta a NEAK a közbeszerzést. Emiatt ezekhez a szerekhez – amelyek a befogadott terápiák nagyobb részét adják nyolc terápiás területen – ma is egyedi méltányossági kérelemmel juthatnak hozzá a betegek.

A lap megkeresésére a NEAK arról is beszámolt május 7-i tájékoztatásában, hogy a kórházak számára hozzáférhető terápiákkal kapcsolatban az elmúlt két hétben egyeztetett a NEAK a szakma és az érintett cégek képviselőivel.

A NEAK hangsúlyozta: egyetértenek azzal, hogy szükség van a befogadási rendszer felülvizsgálatára, méghozzá elsősorban annak érdekében, hogy csak azok a készítmények kerülhessenek a támogatási rendszerbe, amelyek bizonyítottan a legtöbb egészségnyereséggel járnak a betegek számára. Ha egy újonnan törzskönyvezett készítmény ára megegyezik a már támogatott készítmény árával, úgy automatikusan bekerülhet a támogatási rendszerbe. A gyártók azonban a legtöbb esetben nem tudják igazolni készítményük költséghatékonyságát, vagyis azt, hogy a termék prémium ára arányban áll a betegek számára várható többlet egészségnyereséggel, fűzte hozzá az NEAK.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink