2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tízből két magyar érintett valamilyen légúti betegségben

Magyarország legkülönlegesebb kórusa

A Mozdulj Oxigénnel Kórust olyan légzési nehézségekkel küzdő betegek alkotják, akik gyógyszereket szednek, oxigént és gyógyászati segédeszközöket használnak nehézlégzés miatt.

Magyarországon a népesség csaknem 25 százalékánál fordul elő légúti allergiás megbetegedés, az asztmás és COPD-s betegek száma pedig közel 1 millióra tehető. Többlépcsős, nagyszabású kampányt indított „Mozdulj Oxigénnel” elnevezéssel a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet hátterével létrehozott, hogy felhívják a figyelmet a súlyos légúti betegségekre a betegek mobilitásának lehetőségeire, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepére. A kampány megkoronázásaként filmvászonra illő kisfilm készült Magyarország legkülönlegesebb kórusáról, mely bemutatja hogyan készült fel a kórus első nagy fellépésére.

A zene az kell – művészettel a gyógyulásért

A Mozdulj Oxigénnel Kórus negyven főből áll, és olyan légzési nehézségekkel küzdő betegek alkotják, akik gyógyszeres kezelés, oxigén és gyógyászati segédeszközök használata mellett, a nehézlégzést mindennapjaikban élik át. Sokan közülük a tartós otthoni oxigénkezelésre szorulnak és számukra a mobilitás kérdése sokszor még probléma, a megfelelő eszköz és tájékoztatás hiányában.

A kórus tagjai gyógyászati segédeszközök használata mellett, a nehézlégzést mindennapjaikban élik át
A kórus tagjai gyógyászati segédeszközök használata mellett, a nehézlégzést mindennapjaikban élik át

Philipp György karmester segítségével tanulta be a Kórus a dalokat, elsajátítottak különböző hangképzési technikákat és megtanulták hogyan lélegezzenek éneklés közben. Sokaknak rejtve marad, hogy a zene valóban gyógyít. Kinél tartósan, kinél csak percekre, de az eredmény garantált – tette hozzá Philipp György, akire nagy hatással volt a Kórussal való közös munka. A többi között a kórus Dés László, A Zene az kell című dalát is betanulja, ami a zene elképesztő erejéről szól. A művész úr örömmel járult hozzá, hogy az ő dalát is előadja ez a különleges formáció.

Az egyik próbára Király Viktor énekes is ellátogatott, aki 13 éves kora óta küzd asztmával, így maga is érintett légúti betegségben. Viktor nagy meglepetést okozott a Kórus tagjainak, a váratlan látogatásról és közös éneklésről videó is készült. Az énekes közösségi oldalán is beszámolt a napról: Alig hittem el, hogy a legtöbb ember, aki vidáman énekel az egy pár héttel ezelőtt még felállni se bírt, és csak oxigénpalackkal tudott létezni. Még mindig hasonló a helyzet, de hatalmas fejlődésen mennek keresztül a zene segítségével! írta.

A közönség visszafojtott lélegzettel hallgatta a kórust

2018. április 13-án Gondoskodás szenvedéllyel névvel szakmai napon lépett fel először a kórus. A kisfilm csúcspontja a lélekemelő fellépés bemutatása, ahol a kórustagok szívvel-lélekkel énekelték el a dalokat, sokan oxigénpalackjuk mellett.

Nem kisebb célunk volt ezzel a szakmai nappal mint, hogy felhívjuk a figyelmet a súlyos légúti betegségekre, a társadalmi elfogadás szükségességére, a betegek mobilitásának lehetőségeire, a megelőzés és a terápiás együttműködés kiemelkedően fontos szerepére – mondta dr. Várdi Katalin, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet rehabilitációs osztályának vezető főorvosa.

A kampány részeként megjelent Artner Szilvia Ápolók című könyve, mely az ápolók szemszögéből mutatja be irodalmi interjúkon, leírásokon és portréfotókon keresztül a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet légzésrehabilitációs osztályának életét. Weboldalon és a közösségi médián keresztül is lehet követni a kampányt.

(forrás: Mozdulj Oxigénnel!)
hirdetés

Könyveink