2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Magyarország a 33. legjobb hely a világon

A Newsweek magazin szerint 32 ország van a világon, ahol jobb élni, mint Magyarországon.

Az amerikai hetilap internetes oldalán elérhető rangsor szerint Magyarország 24. helyen végzett az oktatás kategóriájában, 42. helyen az egészségügy terén, 33. lett az életminőség vonatkozásában (jövedelmi egyenlőtlenségek, szegénység, fogyasztás, gyilkosságok száma, környezetszennyezés, munkanélküliség), 49. a gazdasági fejlődést tekintve, végül 32. a politikai környezet (részvétel, stabilitás) szempontjai szerint rangsorolva. Az öt kategóriában elért eredményeket súlyozták, így került Magyarország a 100-as lista 33. helyezére.

Finnország a legjobb

Az összesített lista élén Finnország végzett, amely ugyanakkor egészségügyben csak a 17. helyet szerezte meg. Kiegyensúlyozott teljesítménnyel második helyen végzett Svájc, míg harmadik az oktatásban gyengélkedő (19. hely) Svédország lett. Az első tízbe sorrendben Ausztrália, Luxemburg, Norvégia, Kanada, Hollandia, Japán és Dánia jutott még be a Newsweek értékelése szerint. Az összesített lista sereghajtója Burkina Faso lett.

Közép-Európa középen

A közép-európai országok közül 18. lett Ausztria, 24. Szlovénia, 25. Csehország, 28. Horvátország, 29. Lengyelország, 31. Szlovákia, 32. Észtország, 34. Litvánia, 36. Lettország, 38. Bulgária és 39. Románia.

Magyarország – a listában - egészségügyi területen Észtország és Tunézia közé esik. Mögöttünk jellemzően afrikai országok szerepelnek, de megelőztük Indiát és Vietnámot is. Előttünk jár viszont Lengyelország, Szlovákia, Horvátország és Csehország, de Chile vagy Kolumbia is.

 Részletes információk a Newsweek honlapján találhatók.

(forrás: MTI, Newsweek)
hirdetés

Könyveink