hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Magyar kutató a neuropátiás fájdalom kezeléséről

Rácz Ildikó csoportjával a látható sérülés nélküli idegfájdalom hátterét vizsgálta a Bonni Egyetemen. Tanulmányukat - mely lehetővé teszi hatékony fájdalomcsillapító keresését - a Journal of Neuroscience című szaklap legfrissebb számában közölték.

A neuropátiának ma nincs megfelelő kezelése, még a morfin sem jelent jó megoldást a például vírusfertőzés által kiváltott, idegsérülésből adódó krónikus fájdalomra. A Cannavis sativa nevű növényből nyert kivonat enyhíti a neuropátiás fájdalmat, de sajnos ezeknek a szereknek a szellemi működést befolyásoló mellékhatásuk van, ami egy gyógyszernél természetesen komoly hátrány - mondta Rácz Ildikó. A nem kívánt mellékhatásért a főként az idegrendszerben található cannabinoid CB1 receptorok felelősek, míg a neuropátiás fájdalom enyhítésében a főként az immunsejtekben elhelyezkedő CB2 receptoroké a főszerep.
A kutatók új eredményei szerint a neuropátiás fájdalom jelentkezésekor olyan immunválaszt ad a szervezet, amelynek szabályozásában a sérülés hatására a gerincvelőben megjelenő CB2 receptorok játszanak jelentős szerepet.
A magyar neurobiológus a Bonni Egyetem Molekuláris Pszichiátriai Intézetében a cannabinoid receptorok közül a CB2 jelű receptormolekula szerepét vizsgálta neuropátiás állatmodellben. Az Andreas Zimmer által vezetett intézetben sikerült megalkotniuk egy olyan egérmodellt (knock-out módszerrel), melynek hiányzik a CB2 receptora. A kísérletek során ezután neuropátiás fájdalmat váltottak ki a knock-out és a kontrollként szolgáló "vad típusú" egerekben is. Rácz csoportja megfigyelte, hogy a receptorhiányos egerek nagyon erős fájdalmat mutattak a vad típushoz képest.
"Ez azt jelenti, hogy amikor a CB2 receptort aktiváljuk, akkor csökkenthetjük az immunválaszt, ezzel csökken a neuropátiás fájdalom is" - foglalta össze Rácz Ildikó. A CB2 receptormolekula aktiválására alkalmas, úgynevezett CB2-agonista hatóanyag-specifikus, csak az adott receptorra ható fájdalomcsillapító gyógyszer lehetne a neuropátiás fájdalmak kezelésére.
A CB1 receptorhoz kötődő fájdalomcsillapítók hátránya, hogy pszichotikus hatásuk van, ami függőséghez vezethet. CB2 receptorok azonban eredendően nincsenek a központi idegrendszerben, aktiválódásuk csak a fájdalommal érintett idegpályákon zajlik, ezért nem okoznak függőséget és nincs pszichotikus hatásuk - hangsúlyozta a potenciális fájdalomcsillapító szer előnyeit Rácz Ildikó.
A bonni kutatók korábban már beszámoltak olyan természetes hatóanyagról (béta-kariofillén), mely például megtalálható a borsban vagy bazsalikomban is, és hatásosan aktiválja a CB2 receptorokat, ezzel új irányvonalat jelenthet a neuropátiás fájdalom csillapításában.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink