2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Magyar kórházakba járnak román állampolgárok

Visszaigényelhetik a magyarországi orvosi ellátás költségeit a román állampolgárok, ezért is kezeltetik magukat inkább a magasabb szolgáltatásokat nyújtó magyarországi kórházakban – írja a Krónika című kolozsvári napilap.

Az újság szerint a romániai egészségügyi rendszer megbízhatatlansága és a szolgáltatások gyenge minősége miatt egyre több, a magyar–román határ mentén élő román állampolgár dönt úgy, hogy magyarországi orvosokhoz fordul. Sok várandós nő is magyarországi kórházban hozza világra gyermekét.
Annak ellenére, hogy Magyarországon az egészségügyi szolgáltatások díja a romániai árak háromszorosa, a betegek szerint az ellátás minősége kárpótolja őket, továbbá egy kétoldalú megállapodás értelmében visszaigényelhetik a magyarországi orvosi ellátás költségeit. A romániai magyarok esetében a nyelvi azonosság is szempont. Rajtuk kívül a román ajkú lakosság egy része is átruccan, a nyelvi akadályokat magyar ismerőseik segítségével küzdik le.
Az egyik debreceni kórház szakápolója arról számolt be a Krónikának, hogy az utóbbi hat évben jelentősen megnőtt a romániai betegek száma. A legtöbben a belgyógyászatra, a nőgyógyászatra, a hematológiára és a fül-orr-gégészetre jelentkeznek, de a többi osztályon is van heti három-négy határon túli jelentkező.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink