2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A Castleman-kór világnapja ürügyén

Július 23-a a Castleman-kór világnapja, amikor nemcsak a betegségre hívják fel a figyelmet, hanem megemlékeznek azokról is, akiket a kór miatt elveszítettek.

Ritka, ám rendkívül pusztító betegség a Castleman-kór (angiofollicularis nyirokcsomó hyperplasia, idiopathic Multicentric Castleman disease; iMCD): három betegből egy a diagnózistól számított öt éven belül meghal. Az atípusos limfoproliferatív kórkép a férfiak körében valamivel gyakoribb, fiatalokat és idősebbeket egyaránt érinthet, kétéves és nyolcvan év feletti betegekkel egyaránt találkozni. A kór – amely egy vagy több nyirokcsomót érint -- a limfoid sejtek burjánzásával jár, kialakulásának okait még kutatják. Az esetek túlnyomó többségében a betegség a kialakulás során sokáig tünetmentes, így gyakran a diagnózis is késlekedik. Az iMCD többszervi diszfunkciót okoz, patofiziológiájában központi szerepet játszik a citokinviharok miatt megemelkedett IL-6 szint. A betegeknél a szisztémás gyulladás tünetei tapasztalhatók, mint például a láz és a fáradtság.

Mivel a betegség rendkívül ritka, így csak korlátozott epidemiológiai adatok állnak rendelkezésre: az Egyesült Államokban évente körülbelül 540–960 új Castleman-kóros esetet diagnosztizálnak.

A Castleman-kór világnapját minden évben július 23-án ünnepeljük. A világnap célja, hogy a betegek, hozzátartozók, orvosok és kutatók összefogjanak a betegség elleni küzdelemben, támogatva a kórban szenvedő betegeket, és megemlékezzenek azokról, akiket iMCD miatt elvesztettünk.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink