hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Ma ötödször: Európai Antibiotikum Nap (Bővítve: itthoni adatok...)

Az Európia Bizottság új kutatási programokat indított, az ÁNTSZ pedig felhívással fordult az orvosokhoz és a betegekhez a Európai Antibiotikum Nap alkalmából.

2009 óta tartják meg minden esztendőben  november 18-án az Európai Antibiotikum Napot, hogy segítsék a – jórészt a helytelen antibiotikum-használat miatt terjedőgyógyszerrezisztens baktériumok elleni küzdelmet.

A Európai Bizottság az ez alkalomból kiadott idei közleményében egyebek mellett arról ír, hogy 15 új kutatási projektet indítottak el e tárgyban, amihez az EU összesen 91 millió euróval járul hozzá.

Az ÁNTSZ a jeles napra elrettentő adatokat publikált és felhívásban bíztatja a háziorvosokat a felesleges antibiotikuhasználat visszafogására. A betegek pedig ez alkalomból egyebek mellett a baktériumok-vírusok-antibiotikumok hármasában való eligazodáshoz kapnak útmutatót a tisztiorvosi hivataltól.

Bővítés (2013.11.18. 13:40):

Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató főorvosa hétfőn, Budapesten arról beszélt, hogy Magyarországon is az antibiotikum-rezisztencia jelenti a legnagyobb betegbiztonsági kockázatot. Minden a magyar kórházakban kezelt 10 ezer betegből egy-kettő kap multirezisztens  kórokozó által okozott fertőzést. Emiatt évente 2800 embert ápolnak, közülük 80-90 hal bele a fertőzésbe.

(forrás: Europa.eu, ÁNTSZ)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés