hirdetés
2020. november. 24., kedd - Emma.
hirdetés

Lezárult az egri rokkantnyugdíj-per

Jogerős ítéletet hirdetett az egri orvosszakértők ügyében a Debreceni Ítélőtábla, enyhítették egy vádlott első fokon kiszabott büntetését.

Egy esetben enyhítette, a többi vádlott esetében helybenhagyta a volt egri orvosszakértőkre és ügyfeleikre első fokon kiszabott ítéleteket szerdán a Debreceni Ítélőtábla Balla Lajos vezette büntetőtanácsa – közölte a jogerős másodfokú ítélet kihirdetése után a táblabíróság szóvivője, Fórizs Ildikó. Tájékoztatása szerint az ítélőtábla az elsőrendű vádlott szabadságvesztését idős korára és több betegségére tekintettel ötről négy évre mérsékelte, a közügyektől eltiltását is egy évvel, négy évre enyhítette, illetve egymillió forint pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztést a vádlottnak fogházban kell letöltenie.

Az első- és másodrendű vádlott Egerben dolgozott orvosszakértőként. 2010-ben mindketten 10 ezer és 200 ezer forint közötti összegeket fogadtak el ügyfelektől azért, hogy a rokkantsági nyugdíjhoz szükséges orvosi felülvizsgálaton kedvező orvosszakértői véleményt adjanak. Az elsőfokú ítélet hét vádlottnál 2016 decemberében jogerőre emelkedett, a másodrendű vádlott esetében további bizonyítás lesz külön eljárásban. Az ítélőtábla egyebekben helybenhagyta az Egri Törvényszék ítéletét – jelezte a szóvivő, hozzáfűzve: egy vádlott időközben meghalt, vele szemben az eljárást megszüntették.

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a tényállást és a büntetőjogi felelősséget: abban az esetben, ha egy orvos hatósági tevékenységet lát el, hivatalos személyként végzi azt, és a tevékenység szigorú szabályozás alatt áll és szigorú büntetőjogi felelősség kapcsolódik hozzá. Az első fokon eljáró Egri Törvényszék 2015 decemberében hozott ítéletet az elsőrendű vádlott és 70 társa ellen vesztegetés és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben. A törvényszék az elsőrendű vádlottat összesen 37 rendbeli hivatali vesztegetés elfogadása és egy rendbeli közokirat-hamisítás miatt ítélte el. A bíróság a vádbeli időszakban szintén orvosszakértőként dolgozó másodrendű vádlottat 17 rendbeli hivatali vesztegetés elfogadása és négy rendbeli hivatali visszaélés miatt 5 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra és 565 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte. A bíróság mindkét vádlottat véglegesen eltiltotta az orvosszakértői foglalkozástól.

Az ügyben szereplő további vádlottak a vádiratban foglaltak szerint a jogtalan vagyoni előnyt átadó vagy ígérő és a felülvizsgálaton megjelent ügyfelek, illetve a folyamatban segítséget nyújtó orvosok voltak. Közülük a bíróság egyes vádlottakat bizonyítottság hiányában felmentett a hivatali vesztegetés vádja alól, míg a bűnösnek talált vádlottakat hivatali vesztegetés vagy hivatali visszaélés miatt 100 ezer és 200 ezer forint közötti pénzbüntetésre ítélte, illetve az eljárás során beismerő vallomást tett vádlottakat egy évre próbára bocsátotta.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink