hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Lejárt PCR-tesztek: trükkösen bírálja felül saját korábbi válaszát az OKFŐ

Bár korábban megtagadta az adatok kiadását az OKFŐ, most mégis közlik, mennyit fizet az állam a lejárt PCR-tesztek megsemmisítéséért, írja a 24.hu.

Közel 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt tesztet selejtez le és semmisít meg az állam – írja korábban a Jelen, amely arról is beszámolt, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) közérdekű adatigénylésre azt közölte, hogy a kért információk (milyen eszközöket selejteznek le, hányat, és mennyibe kerültek) "ellátás biztonsági szempontból döntés előkészítését megalapozó olyan stratégiai adatok, amelyek további jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják, valamint amelyek megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék", ezért az adatkérést elutasították.

A 24.hu szerint szerda késő délután azonban egy közleményben reagált a főigazgatóság, amiben az egyik fő számadatot tették helyre a következőképp:

"Álhírek terjednek a baloldali portálokon. Nem 200 millióért, hanem 239 ezer forintért történt lejárt szavatosságú, fel nem használható PCR-tesztek megsemmisítése a szakmai előírásoknak megfelelően."

A közlemény hozzáteszi, a beszerzett tesztek folyamatosan rendelhetők a kórházaknak. Azonban a gyorstesztek visszaszorították a PCR-tesztek felhasználási mennyiségét, így maradhatott a kórházellátó nyakán ekkora lejárt mennyiség. Márpedig – mint megjegyzik – a betegbiztonság miatt nem használható fel az ellátás során lejárt szavatosságú eszköz.

(forrás: 24.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink