hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Lejárt PCR-teszteket semmisíttet meg az állam 200 millióért

A tavaly vett tesztek idén tavasszal lejártak, és most még a megsemmisítésük is pénzbe kerül, derül ki a Jelen összeállításából.

Közel 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt tesztet selejtez le és semmisít meg az állam – írja a Jelen

Tavaly nemcsak lélegeztető gépeket vásárolt nagy mennyiségben a kormány, hanem PCR-teszteket is, beszerzést a Külügyminisztérium bonyolította. A kínai Fosun cégtől összesen 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy teszteket (6070 forint/darab), ezek idén március vége, április elején jártak le. A koreai Clinomics cégtől 161 millió forintért vettek teszteket (2593 forint/darab), ezek áprilisban jártak le. A kínai Maccura tesztjeiből 1,355 milliárdért vásároltak (4106 forint/darab), ezek április 7 és 13. között jártak le. 

A tesztek megsemmisítést az Országos Kórház Főigazgatóság (OKFŐ) rendelte el, a munkát a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi.

forrás: koronavirus.gov.hu
forrás: koronavirus.gov.hu

Az OKFŐ közérdekű adatigénylésre azt közölte, hogy a kért információk (milyen eszközöket selejteznek le, hányat, és mennyibe kerültek) "ellátás biztonsági szempontból döntés előkészítését megalapozó olyan stratégiai adatok, amelyek további jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják, valamint amelyek megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék", ezért az adatkérést elutasították.

A lap információi szerint ugyanakkor a SEPTOX Kft. darabonként 206 forintért semmisíti meg a kidobásra ítélt teszteket, ami a Jelen számításai szerint összesen 206 millió forint.

(forrás: Jelen)
hirdetés

Könyveink