hirdetés
2020. augusztus. 11., kedd - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Mitől lehetne olcsóbb a magánbiztosítás?

Lehetne biztosítás az egészségügyben

Igazságtalan a jelen rendszer az Union Biztosító szerint

Létrehozható olyan magán egészségbiztosítás Magyarországon, amely a beteg mellett előnyös az állami- és a magán biztosítónak, valamint az egészségügyi szolgáltatónak is - mondta Zsoldos Miklós, az Union Biztosító elnök-vezérigazgatója.

hirdetés

Véleménye szerint az ilyen biztosítások terjedésének fő akadálya, hogy a társadalombiztosítás jelenleg semmit sem fizet azok ellátásából, akik üzleti biztosítás alapján kapnak egészségügyi szolgáltatást.

Így a jelenlegi egészségügyi rendszerben kevés biztosító próbálkozik olyan termékkel, amelyik szolgáltatást nyújt a biztosítottnak. Sokkal egyszerűbb egy bizonyos összegre szerződni, amelyet akkor kap meg a biztosított a biztosítótól, amikor megbetegszik, vagy kórházi ellátásra szorul - mondta Zsoldos Miklós.

Igazságtalannak is tűnik az, hogy aki részese az állami egészségbiztosításnak, az onnan nem kap semmit, csak azért, mert magán biztosítást is kötött - tette hozzá.

A helyzet érzékeltetésére példaként említette azt az esetet, amikor valakinek CT-vizsgálatra van szüksége, és csak az OEP, vagyis az állami rendszernek a tagja. Az ő vizsgálatát az OEP fizeti, igaz, ha nem életbevágó a vizsgálat, akkor hónapokra előre jegyzik csak elő. Ennek nem a kapacitás hiánya az oka, hanem az, hogy az OEP csak meghatározott számú vizsgálatot finanszíroz - mondja. Ha magán biztosítóval köt valaki szerződést egészségügyi szolgáltatásra, akkor napokon belül eljut a CT-hez, és nem veszi el a helyet a csak "állami beteg" elől, hiszen a gép kihasználatlan időszakában végzik el a vizsgálatát. A magán biztosítás hátránya, hogy ehhez az állami egészségbiztosítási rendszer nem járul hozzá. Így drága lesz a magán biztosítás, és - különösen a válságos időkben - nem kapkodnak utána a reménybeli ügyfelek.

Zsoldos Miklós szerint, amennyiben az állami egészségbiztosító kifizetné az egyébként kifizetendő térítés 70 százalékát a kórháznak, és ugyanennyit mellé tenne a magánbiztosító is, akkor mindenki jól járna. Az államháztartás kevesebbet költene, a kórház több pénzt kapna, a magánbiztosítás pedig olcsóbb lenne a jelenleginél, hiszen ma a teljes szolgáltatás költségét kell beépíteni a díjba. Az olcsóbb magánbiztosítás több ügyfelet hozna a biztosítónak, a közös finanszírozás pedig több forrást hagyna az állami egészségpénztárnál, és növelné a kórházak bevételeit - mondta az elnök-vezérigazgató.

Márciusban egy másik biztosító, az AXA megrendelésére végzett felmérést a GKI, melyben arra keresték a választ, hogy van-e igény az emberekben a magánbiztosítás szolgáltatásaira? Eredményeik szerint a lakosság 69 százaléka nem érzi magát biztonságban a jelenlegi egészségügyi rendszerben, ezért az aktív népesség több mint kétharmada hajlandó lenne előre kiszámítható többletköltséget is elviselni annak érdekében, hogy időben és megfelelő minőségű ellátáshoz jusson.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink