2021. április. 11., vasárnap - Leó, Szaniszló.
hirdetés
hirdetés

Gyógyítás

Légcsőátültetést hajtottak végre Belgiumban

Egy először alkalmazott új technológiával légcsőátültetést hajtottak végre egy belga nőn, akinek egy több mint negyedszázaddal ezelőtti autóbalesetben szétroncsolódott e szerve.
A belgiumi Leuveni Egyetem kórházának szakemberei, akik a New England Journal of Medicine orvosi hetilap csütörtöki számában ismertették az átültetés részleteit, első lépésként Linda De Crook bal alsó karjába ültették be a donorszervet, hogy hozzászoktassák a nő szervezetét a szerv befogadásához, és újraindítsák a légcső vérellátását. Tíz hónappal később, amikor elég szövet nőtt a légcső körül ahhoz, hogy elhagyathassák a pácienssel a kilökődésgátló gyógyszerek használatát, a légcsövet átültették a saját helyére.
 
„Ez egy hatalmas lépés. Mindig elgondolkoztam azon, hogy oly sok dolgot lehet véghez vinni, miért ne lehetne új légcsövet (létrehozni)” – hangoztatta Pierre Delaere sebészorvos, a beavatkozást végező orvoscsoport vezetője.
 
De Crook éveken keresztül élt fájdalmakkal és a légcsövét merevítő két fémcső okozta kellemetlen érzésekkel. „Az átültetés előtt életem egyre kevésbé volt elviselhető, állandó fájdalmakkal, injekciózással” – nyilatkozta a nő az AP amerikai hírügynökségnek. Ma már pedig arra sincs szüksége, hogy kilökődésgátló szereket szedjen.
 
Patrick Warnke, az ausztráliai Bond Egyetem kutatója szerint ez volt az első olyan eset, amikor egy olyan nagy donorszervet, mint a légcső, a beteg szervezetébe ültettek szövetképzés céljából még azelőtt, hogy a saját helyére került.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Újra mérlegen a koronavírus-fertőzés veszélyei, a hosszú távú szövődmények kockázata és az oltás különféle vonatkozásai.

Hogy a legjobban tudj cselekedni a bajban. Hogy a COVID-megbetegedés ne végződjön tragédiával.