hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Leépítés lesz, részletek később

Nem szerepel a kormány szerdai ülésének napirendjén a minisztériumi leépítés témája – közölte a Világgazdasággal a Miniszterelnökség.

A lap az elbocsátandók számáról, az intézkedés szempontrendszeréről és pontos idejéről érdeklődött a Miniszterelnökségnél. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Boros Péterné a Világgazdaságnak hangsúlyozta: a kormány a fenti kérdésről még nem tárgyalt a munkavállalói érdekképviseletekkel. A minisztériumokban dolgozó köztisztviselőkre két hónapos felmondási idő vonatkozik, ennek a felére fel kell menteni őket a munkavégzés alól, a másik felére csak felmenthetők.

Az a cél, hogy olcsó és jó államot működtessünk. A közigazgatásban annyi embert kell foglalkoztatni, amennyit a feladatok megkövetelnek – mondta alig két hónapja a közszolgálatért felelős államtitkár, Tuzson Bence. A kancelláriaminiszter is többször beszélt arról, hogy emelni kell a közszolgáltatások minőségét, ezzel párhuzamosan a közszolgálatban munkálkodók bérét is. Gulyás Gergely augusztus derekán óvatosan úgy becsülte: a létszámcsökkentés 15-20 százalékos lehet a központi apparátusban, a minisztériumokban.

Ami tény, a racionalizálásról az idén, valószínűleg még az ősszel dönt a kormány. Ez év június 24-től már létszámzárlat van a minisztériumoknál, a háttérintézményeknél s a kormányhivataloknál, vagyis nyugdíjba vonuló munkatárs nem pótolható, a határozott idejű munkaszerződés pedig a lejártakor nem újítható meg.

A minisztériumoknak november közepéig kell eldönteniük, konkrétan kiktől akarnak megválni, és ezt még novemberben, előzetesen, írásban jelezniük is kell a munkavállalóknak, így a felmondás közlése is megtörténik még decemberben.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink