hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Lázár: Kiváló a szuperkórház helye

Az alap-, és a fővárosi ellátást, a Semmelweis Egyetemet érintő kérdésekben döntött a kormány – jelentette be Lázár János a 95. Kormányinfón.

A jövőben – amennyiben akarnak – a háziorvosok is elláthatnak sportorvosi feladatokat – számolt be a kormány döntéséről Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindezt azzal indokolta, hogy jelenleg mindössze 133 sportorvos kénytelen 450 ezer igazolt sportolót ellátni, így az alapellátásban is megnyitják annak lehetőségét, hogy az orvosok képzés után, önkéntes alapon bekapcsolódjanak a sportorvosi igazolások kiállításába. Elmondta azt is, a feladatokról jelenleg az Emmi egyeztet a háziorvosok érdekvédelmi szervezeteivel.

Elfogadta a kormány az emberi erőforrás miniszter előterjesztését az Egészséges Budapestért Programról (EBP), a döntés értelmében idén 40 milliárd forintot biztosítanak a projektre. Az összeg fele tervezésre, másik része eszközbeszerzésre fordítható. Kérdésre válaszolva a szuperkórház helyével kapcsolatban (a napokban dőlt el, hogy a Dobogón épül meg a centrumkórház) elmondta, az EBP kidolgozásával megbízott szakértői bizottság három helyszínt javasolt az intézmény felépítéséhez, a most befutott és egy ahhoz közeli telket, valamint a Szent Imre Kórház területét. Mivel a szuperkórház tervezésére a kormány már korábban felkérte Noll Tamás építészt, aki világossá tette, hogy mind földrajzi, mind közlekedési szempontból a Dobogó a legoptimálisabb hely az új intézmény számára, a beruházás szempontjából „kiváló döntést hozott a kormány”. Hozzátette, Európa legmodernebb kórháza épülhet fel Dél-Budán a következő években, ahol a budai és az agglomerációban élő polgárokat szolgálják majd ki.

A kórházberuházás ütemezéséről elmondta, hogy csak kiviteli tervekre ír ki közbeszerzést a kormány, az építkezés 2019 előtt nem indulhat el, így várhatóan 2021-22-re készülhet el az intézmény.

Azonnali hatállyal nem tervezi a kormány, hogy CT készüléket szerezzen be az Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) számára, erreÓnodi-Szűcs Zoltán korábbi bejelentésének megfelelően az EBP eszközbeszerzési keretéből, jövőre lesz lehetőség – válaszolt kérdésre a miniszter. Hozzátette, radikális változásokat az egészségügyben nem lehet elérni egy-két év alatt, az állami eszközbeszerzésekkel szeretnék elérni, hogy mind többen és hatékonyabban jussanak a vizsgálatokhoz. Arra a felvetésre, hogy a GOKI évek óta jelezte, hogy szüksége lenne képalkotó diagnosztikai eszközre, Lázár János úgy reflektált, minden kórháztól folyamatosan érkezik eszközigény, ennek egy részét anyagi, más részét technológiai okokból nem tudják kielégíteni.

Balog Zoltán másik előterjesztése a Semmelweis Egyetem (SE) fejlesztési tervéről szólt; a kormány támogatja, hogy az európai orvosképzés fellegvárává váljon az SE, ezért nyitott arra, hogy a kiemelt fejlesztések között szerepeljen a projekt.

A 65 évesek továbbfoglalkoztatását firtató kérdéssel kapcsolatban Lázár János külön kiemelte, hogy a nyugdíjas orvosok továbbfoglalkoztatásáról nem tud lemondani a kormány.

A Kormányinfón elhangzott az is, hogy egyelőre nem sikerült szakmai konszenzusra jutni a kötelező védőoltások körének bővítéséről, így erre a kérdésre szeptemberben tér vissza a kormány.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés