hirdetés
2020. július. 07., kedd - Appolónia.
hirdetés

Lantos: A verseny fokozódik

Tíz éve, amikor sorra dőltek be a magánbefektetések, a milliárdos üzletember felvásárlásba kezdett. Most meg, amikor felfutásban a piac, elad. Lantos Csabával a Népszava készített interjút.

hirdetés

Miért most adja el a kórházat?

Volt egy mestertervem, mégpedig az, hogy a magánegészségügyben én csinálom meg először az évi tízmilliárdos forgalmú vállalkozást. Sok mindent beleálmodtam a diagnosztikai szolgáltatásoktól a fekvő betegellátáson át a rehabilitációig. Az elképzelés egyszerű volt: Budán és Pesten is lett volna, ha nem is a legmagasabb progresszivitási szinten, de teljes szolgáltatási paletta nyújtására képes kórház.

Miért nem jött össze?

Az emberek miatt, akikkel együtt kellett volna az üzletet megvalósítani. Mindenki erős egyéniség volt a csapatban. És közben megjelentek a piacon más, erős befolyású szereplők is. Köztük olyanok, mint a külföldi tulajdonú Affidea cégcsoport, a Duna Medical Center, a magyar tulajdonban álló Budai Egészségközpont vagy a Medicover Zrt. A verseny fokozódik, ami jó lesz majd a betegeknek, de a tőkéseknek kevésbé.

Megfutamodott?

Dehogy! Tíz évem van a Róbert Magánkórházban, és az sem titok, hogy az egészségügyben nagyon nehéz üzletet csinálni. Különösen úgy, hogy elvileg van egy eleve ingyenes állami rendszer, és az erre ráépülő, hálapénzzel hajtott lakásrendelőkbe szervezett ellátás szimbiózisa. Ezt ugyan megörököltük régről, de azóta is szépen virágzik. (...) Persze lehet ellenszélben vitorlázni, régóta magam is azt tettem… De mint említettem, amikor a piacra léptem volt egy mestertervem, ami nem jött be. Erős jel volt mindenkinek Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójának piacra lépése. Amikor ugyanis megvásárolta az ország legnagyobb árbevételű magánintézményét, a Budai Egészségközpontot, egyértelmű lett, hogy itt elkezdődött a koncentráció, a konszolidáció. És ebben a piac szereplőinek valamilyen pozíciót el kell foglalniuk: vagy vevő lesz valaki vagy eladó. Mindkettő lehetettem volna, de megjelent a második vevő. Az első vásárlási ajánlatra még nemet mondtam, a másodiknál azt gondoltam: van olyan, hogy valaki elad. Befektető vagyok, és nem vállalkozó. A befektetőnél a horizont öt-hét év szokott lenni, én meg már majdnem tizenegy éve csináltam. Így az érdeklődésre, hogy eladó-e a Róbert Károly Magánkórház Zrt. mondtam egy árat, és létrejött az üzlet. (...)

Azért is érdekes az eladás melletti döntése, mert mintha maga a kormány is komolyabb lépésre készülne a magánpiacon…

Vannak erre utaló jelek. Magam is úgy érzem, erre most nagyobb az esély, mint 2014-ben volt. A piacon is elindult egy folyamat, a lakásrendelők helyett egyre inkább a nagyobb, legálisan számlát adó magánszolgáltatók veszik át a terepet. Van egy piacbővülés a magánegészségügyben. Ezt a PlansLab minap a kérésünkre elkészült elemzése is bizonyítja. Eszerint a 300 millió forint feletti forgalmat bonyolító szereplők – ez körülbelül 13 cégcsoport 28 intézménye – piaca évente átlagosan csaknem 20 százalékot bővült. Úgy, hogy ezeknek a cégeknek a közfinanszírozásból alig egy százalék volt a bevételük. De még azon magánintézményeknél, amelyek tevékenységeinek többségét az állami egészségbiztosító fizeti, nőtt a piacuk, sőt az egészségbiztosítótól érkező bevételük is mintegy nyolc százalékkal. (...)

A teljes interjú

(forrás: Népszava Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink