hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Különalkuk helyett egységes fellépés

Dr. Holchacker Péterrel, az AIPM új igazgatójával az Orvosok Lapja készített interjút, amelyet a WebOrvos szemléz.

– A dr. a nevében jogi és nem orvosi végzettséget jelent. Hogy keveredett mégis az egészségügy közelébe?

– Jogász-közgazdászként egy üzletfejlesztő cégnél dolgoztam tanácsadóként. Magam sem tudom, hogy hogyan, de szinte mindig olyan projektek kerültek hozzám, amelyek az egészségüggyel voltak kapcsolatosak. Tetszett a terület, mert sokszereplős, rengeteg benne a kihívás. De tagadhatatlan, hogy ami 10 éve végleg eltérített az eredeti szakmámtól az a felkérés volt, hogy vállaljam el a betegek jogainak és érdekeinek védelmével, az egészségügyi szolgáltatások minőségi fejlesztésével foglalkozó Egészségbiztosítási Felügyelet (EbF) elnökhelyettesi posztját.

– Egy percig sem gondolt arra, nem érezte a zsigereiben, hogy ez a "pandúr" szerep az egészségügyi szolgáltatóknál mekkora ellenállást válthat ki?

– Nem, hiszen nem a támadás volt a cél. A felkéréskor én azt láttam, hogy itt van egy új szervezet, jól érthető küldetéssel, amit a nulláról lehet felépíteni. Azt gondoltam, hogy nagyon jó dolgokat tudunk véghez vinni egy nagyon jó csapattal. Bár követtünk el hibákat, de szerintem sok minden sikerült, hiszen nyilvánossá tettünk sok fontos kórházi adatot, elemzéseket közöltünk, létrehoztunk egy indikátorrendszert, aminek alapján tájékozódni lehetett, melyik intézmény miben jobb, miben rosszabb a másiknál. Valóban, akkor össztűz zúdult ránk, számos igaztalan kritika is megfogalmazódott, ami okozott nehézséget a szervezet napi működtetésében. Ráadásul az utolsó másfél évben megbízottként egyedül vezettem a felügyeletet, ami még nehezebbé tette céljaink elfogadtatását. Ma már azonban, úgy tűnik sokan belátják, hogy nem volt ördögtől való a tevékenységünk.

– Tehát nem érzi bélyegnek az akkori pozícióját?

– Nem, sőt. Számomra hatalmas tapasztalat volt. Itt tanultam meg mit jelent a piacok felügyelete, a szakmai irányítás, belülről is ráláttam az államigazgatásra, és megtapasztaltam mekkora hatása lehet az együttműködésnek. Azóta erősebb bennem az empátia, hiszen mindkét oldalon ültem. Ez segít abban, hogy érdekvédőként pontosan megértsem az állami tárgyalópartner álláspontját, érveit is.

Bővebben a WebOrvoson.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink