hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Közösen a kórházi fertőzések megelőzéséért

Összefognak a rezidensek és a négy magyarországi orvostudományi egyetem hallgatói az egészségügy helyzetének javításért. Első lépésként a kórházi fertőzések megelőzésére, a kézfertőtlenítés fontosságára akarják felhívni a figyelmet.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke csütörtöki szegedi sajtótájékoztatóján kijelentette: az oktatók, a hallgatók és az orvosok között is sokan vannak, akik változást akarnak a magyar egészségügyben, és hajlandóak tenni is érte, egyedül azonban nem képesek eredményt elérni. A problémafölvetésen túl elől kell járni a megoldás keresésében is, ezért a rezidensszövetség együttműködik az orvostudományi egyetemek hallgatóival.

A szövetség minden évben felmérést készít a végzős hallgatók között, és nemcsak az elvándorlási szándékról derülnek ki aggasztó adatok, hanem arról is, hogy a leendő orvosok elégedetlenek a gyakorlati képzésükkel, emlékeztetett Sipka Balázs. Wilczek Krisztián, a pécsi orvoskar hallgatói önkormányzatának elnöke kifejtette, a végzős hallgatók gyakorlati készségei nem megfelelőek. A 18 évesen az egyetemre bekerülő diákokból hat év alatt felnőtt orvost kell nevelnie az intézményeknek. Az elméleti alapokat meg is kapják, de sokkal több betegágy melletti, illetve szimulációs gyakorlatra lenne szükség ahhoz, hogy a frissen végzett medikusok megfelelően tudjanak kommunikálni a páciensekkel vagy meg tudják vizsgálni őket.

Papp Viola, a szegedi orvoskar hallgatói önkormányzatának elnöke szerint arra volna szükség, hogy az egyetemi és a szakorvosképzést egyetlen egységként kezeljék. A hallgatók és a rezidensek az ezzel kapcsolatos javaslatukat nyár elejéig bemutatják a kormánynak.

A hallgatók és a rezidensek első lépésként elindítják a Tiszta kézzel - Tiszta lappal mozgalmat, amelynek az a célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a kórházi fertőzések megelőzésére, a kézfertőtlenítés fontosságára. Céljuk, hogy minden érintettben, a látogatókban és a betegekben is tudatosuljon, az egészségügyi intézményekbe lépve szükség van a kézfertőtlenítésre. A kezdeményezéshez várják egészségügyi szolgáltatók csatlakozását.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink