hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Középpontban a stroke ellátás

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár is ott lesz a Szakdolgozók Tudományos Kongresszusának mai nyitónapján, amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg Siófokon.

Kiemelten foglalkoznak a stroke-ellátással a III. Szakdolgozói Tudományos Kongresszuson – tájékoztatta a MedicalOnline-t dr. Balogh Zoltán a rendezvényt szervező Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke. Csütörtöki plenáris ülésükön prof. dr. Nagy Zoltán, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója tart bevezető előadást az egészségügyi szakdolgozók szerepéről a stroke ellátásban, míg a péntek délutáni összevont szekcióban hat-nyolc szakmaterület járja körbe a stroke betegek gyógyítását, a sürgősségi, az akut, a krónikus és rehabilitációs ellátás, valamint az otthonápolás szemszögéből; a különböző diszciplínák dolgozói így ráláthatnak a szakterületet jellemző betegutakra.

A MESZK 2006 óta szervez szakmai továbbképző napokat, azonban 2014-re oly mértékben megnőtt az igény a szakdolgozói társadalom részéről a tudományos munkára, hogy végül egy három napos kongresszusban fogták össze ezeket – folytatja Balogh Zoltán. A szakdolgozók tudományos munkáját a hetvenes években indult főiskolai, majd a kétezres években kezdődő egyetemi képzés indította el, amikor immár tudományos alapokkal és más szemlélettel léptek ki a hallgatók a felsőoktatásból. Erősítette a folyamatot az egészségügyi törvény, amely a dolgozók folyamatos továbbképzését írja elő, így megnőtt az igény a szakmai fejlődést és a legjobb gyakorlatokat bemutató tudományos rendezvények iránt.

Az idei siófoki rendezvényre 880 regisztrált résztvevő érkezik, a MESZK területi szervezetei pályázati úton, alapítványi forrásokból segítve tagjaikat, számos szakdolgozónak teljes támogatást nyújtottak a részvételhez.

Ónodi-Szűcs Zoltán a Fidesz balatonfüredi frakcióüléséről érkezik a szakdolgozói kongresszus megnyitójára, ahol a MESZK 2006-ban alapított Szakmai Díjait is átadják. Az elismerést azoknak a kamarai tagoknak ítélik oda,akik hivatásuk képviseletével az egészségmegőrzés, betegségmegelőzés, az ápolás terén példaértékű eredményt értek el, és kimagasló teljesítményükkel hozzájárultak a szakdolgozói tevékenység fejlesztéséhez. Ez évben is 21 fő részére adják át a díjat, a MESZK Országos Szervezet Elnökségének Szakmai Díjazottja 2016-ban Nyilas Judit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Kórház és Egyetemi Oktató Kórház ápolási igazgatója.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink