hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Közelebb a rák megértéséhez

Speciális, új műszer segíthet az ELTE kutatóinak a daganatos és az autoimmun megbetegedések mechanizmusainak jobb megértésében.

A jelenlegi terápiás, diagnosztikai és kutatási ellenanyagok fejlesztése a sejtfelszíni molekulákra (pl. ioncsatornák, G-protein kapcsolt receptorok: GPCR) fókuszál. E molekulák tanulmányozására a monoklonális ellenanyagok a legalkalmasabbak, bár előállításuk jelentős kihívást jelent. Kacskovics Imre, az ELTE Immunológiai Tanszékét vezető professzor munkatársaival együtt az elmúlt években olyan eljárásokat dolgozott ki, amelyekkel jelentősen fokozni tudták az ilyen típusú ellenanyagok fejlesztésének hatékonyságát. Ehhez ugyanakkor nélkülözhetetlen az az úgynevezett áramlási citofluoriméter, amellyel az ellenanyagok sejtfelszíni kapcsolódását, illetve annak sejtfunkcióra gyakorolt hatását közvetlenül elemezheti a kutatócsoport. A készülék továbbá lehetővé teszi, hogy nehezen kimutatható sejtalpopulációkat elemezzen, illetve a sejtekben kismértékű génkifejeződést detektáljon a kutatócsoport.

A citofluoriméter segítségével az ELTE Immunológiai Tanszéke a daganatos és a krónikus gyulladásos megbetegedések megértéséhez, ezáltal új gyógymódok kifejlesztéséhez is hozzájárul, miközben öt új munkahely is létrejön.

A Széchenyi 2020 programban 2017. június 1-je és 2020. május 31-e között, a VEKOP-2.3.3-15-20016-00021 projekt keretében megvalósuló műszerbeszerzésre a tanszék mintegy 55 millió forintos támogatást nyert.

(forrás: ELTE)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink