2021. október. 27., szerda - Szabina.
hirdetés

 

Molekuláris biomarker laboratóriumot hoznak létre

A gyógyítást és kutatást is támogató Biotechnológiai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ alakult az ELTE-n.

A személyre szabott terápiától a mainál eredményesebb gyógyulást várjuk. A modern, célzott terápiák a molekuláris diagnosztikán, azaz a molekuláris biomarkerek elemzésén alapulnak, amelyek segíthetik a betegség diagnózisát, előre jelezhetik kialakulását vagy kimenetelét. Molekuláris biomarkereket alkalmaznak egyes betegségek esetén a legmegfelelőbb terápia meghatározására vagy a kezelés hatékonyságának és biztonságosságának monitorozására is. Elemzésük nagyon széleskörű természettudományi ismereteket igényel, amely a Lágymányosi Campuson, az ELTE-n és az MTA TTK-n magas szinten és kellő kapacitással van jelen.

A konzorcium célul tűzte ki, hogy a hazai molekuláris biomarker kutatás élére álljon, és a gyógyszeripar, a klinika, a hazai egészségbiztosítás, valamint a lakosság felé is szolgáltatási portfólióval jelenjen meg. Magyarországon, sőt Közép- és Kelet-Európában széles metodikai spektrumot felölelő, többféle betegségcsoportot elemző, nemzetközileg is akkreditált laboratóriumot mindeddig nem alakítottak ki, és jelentős a lemaradás a hazai molekuláris biomarker kutatásban is. Ezt felismerve a konzorcium egy olyan – nemzetközi akkreditációkkal is rendelkező – molekuláris biomarker laboratóriumot kíván létrehozni, amely képes a klinikai vizsgálatokat kimagasló színvonalon támogatni (így számít a klinikai vizsgálatokat végző intézményekre, gyógyszerfejlesztő és -gyártó vállalatokra). Továbbá, amely a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a lakosság részére is magas minőségű, a kutatók és orvosok számára pedig a diagnosztikai tevékenységüket, gyógyító munkájukat támogató szolgáltatást végez majd. A konzorcium kutatócsoportjai ehhez szorosan illeszkedő kutatás-fejlesztési tevékenységeket is megvalósítanak: genetikai, proteomikai, valamint élősejtes funkcionális elemzéseken keresztül. A projekt elemzési és a kutatási tevékenységei által generált, nagy mennyiségű biológiai információ feldolgozására és – a kutatók, valamint klinikusok számára történő – értelmezésére jelentős mértékű bioinformatikai fejlesztést is tervez a konzorcium. A tervezett tevékenységek együttesen alappillérként szolgálhatnak a hazai molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási terület számára.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal „Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése” címmel pályázatot hirdetett felsőoktatási intézmények által vezetett konzorciumok részére 2016 júliusában. A Kacskovics Imre, az ELTE TTK Immunológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára által koordinált, „Molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási központ kialakítása az ipari igények kiszolgálása érdekében” című projekt több, mint 2,5 milliárd forintnyi pályázati támogatásban részesült. A projektet megvalósító konzorcium vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem, tagjai a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja, a Servier Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet Zrt., valamint a CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft.
(forrás: MedicalOnline, ELTE)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink