hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Kötelező továbbképzés költekezőknek (frissítve)

Saját költségükön kellene rész venniük januártól a kötelező szakmai továbbképzésen azoknak az orvosoknak, akik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által elvártnál nagyobb értékben rendelnek tb-támogatással felírható gyógyszert.

Az előző egészségügyi miniszter idejében született, a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló rendeletet - amely korbácsrendelet néven került a köztudatba - keményen bírálták az orvosok, a betegszervezetek és a gyógyszercégek, s ezért többször el is halasztották annak bevezetését - emlékeztet  a csütörtöki Világgazdaság. Egy a lap birtokába került rendelettervezet szerint az orvosoktól elvárt napi terápiás érték meghatározásánál figyelembe vennék az orvosszakmai kollégiumok véleményét és a finanszírozási protokollokat. Azoknak, akik ezt az értéket túllépik, saját költségükön kellene továbbképzésen részt venniük. A továbbképzés programját az OEP, az Országos Alapellátási Intézet és az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ dolgozza ki.

Székely Tamás szakminiszter később közölte: a rendelet 2009. január 1-én lép hatályba, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ez év november közepéig kihirdeti az adott terápiás gyógyszercsoportra vonatkozó egynapi terápiás költséget. Az érdemi értékelés először a március vége után felírt vényeket érinti majd. A miniszter úgy vélte, a most készülő jogszabállyal szemben kisebb lesz az ellenérzés, mint amekkora a tervezet korábbi változatánál lett volna. A jogszabály hosszú egyeztetés után született meg, és a hatályba lépést egyszer már elhalasztották.

cimkék

hirdetés

Könyveink