hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kötelező lesz a betegazonosító

Várhatóan még augusztusban napvilágot lát, s jövő januártól lesz hatályos az a miniszteri rendelkezés, amely kötelezővé teszi a kórházakban kezelt, kommunikációra képtelen betegek egyéni azonosítását. Ehhez az egészségügyi szolgáltatások végzéséhez szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló miniszteri rendeletet módosítják – mondta el érdeklődésünkre Tóth Judit, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium szóvivője. Az új szabályozásról azt követően határozott Kökény Mihály szakminiszter, hogy Szegeden, az Új Klinikán betegcsere miatt agyműtétet végeztek egy idős férfin, aki a beavatkozást követően meghalt, míg a valóban operációra szoruló pácienst csak késve műtötték meg.

Szegeden, mint azt dr. Ferencsik Mária, a belső vizsgálatot vezető főorvos a Népszabadságnak elmondta: nem orvosszakmai, hanem adminisztrációs hiba történt. Lapzártánkig hét személy felelősségét állapították meg. A történtek miatt a szegedi városi kórház betegei személyazonosítást segítő csuklópántot kapnak, olyat, amelyet az Egyesült Államokban évek óta alkalmaznak – jelentették be az intézményben. Betegazonosítók bevezetését tervezik a rendelettől függetlenül a főváros egészségügyi intézményeiben és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában, valamint a cívis város Kenézy Gyula Kórházában is, ahol eszméletlen betegeket azonosítanának ily módon.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés