2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Köszönet és megbecsülés az ápolóknak!

A szakdolgozók megbecsülése érdekében soha ilyen jelentős lépések még nem történtek, mint a nemzeti kormány alatt, írja a minisztérium a Magyar Ápolók Napja alkalmából kiadott szerda délutáni közleményében.

Kapcsolódó cikkek

Az ápolók odaadó, fáradságos munkájukkal minden nap mások felépülését, gyógyulását szolgálják. A kormány elkötelezett abban, hogy az egészségügyi szakdolgozók munkáját elismerje, ezért kiszámíthatóbb megélhetési és előmeneteli lehetőségeket igyekszik biztosítani számukra. Az egészségügyi szakdolgozók anyagi megbecsülése érdekében soha ilyen jelentős lépések még nem történtek, mint a nemzeti kormány alatt.

A kormány béremelési programjának köszönhetően hat év alatt – 2016 januárja és 2022 januárja között – átlagosan 163%-kal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók bére, azaz 2022-ben átlagosan több mint 2,5-szeresét fogják keresni. Ebből az idei béremelésre fordított összeg összesen 82 milliárd forintot jelent.

A béremeléseken túl a kormány arra is nagy figyelmet fordít, hogy az ápolók munkakörülményei is jobbak lehessenek.

Az „Egységes ápolási eszközpark kialakítása” projekt keretében, 8 milliárd forintos fejlesztéssel megújul a kórházak ápolási eszközparkja, ami az ellátás színvonalának emelkedését is eredményezi.

A szakmailag felkészült, elkötelezett egészségügyi szakemberek megtartása, a szakma elhagyás, illetve az egészségügyi humánerőforrás elvándorlásának megelőzése érdekében az országban négy új nővérszálló épül, és további 12 helyszínen újítják fel, illetve korszerűsítik a már meglévő szállásokat.

A Széchenyi 2020 ösztöndíjprogramban 4,4 milliárd forintból legalább 3200 egészségügyi hivatást választó tanulót segítünk. Ezen kívül 2017-től 247 fő részesült Michalicza-ösztöndíjban, melynek mértéke félévenként 320.000 és 640.000 Ft/fő között van. A 2018. és 2019. évi forrás megtakarításának felhasználásával az egészségügyi felsőoktatási alapképzésben résztvevő nappali és levelező munkarendben tanulmányokat folytató hallgatók támogatása is lehetővé vált, melynek eredményeként további 2386 hallgató részesült ösztöndíj támogatásban.

hirdetés

Könyveink