hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Koronavírus: nő a fertőzöttek száma Magyarországon

Diagnosztizálták a negyedik koronavírusos fertőzöttet Magyarországon – jelentették be a koronavirus.gov.hu oldalon csütörtökön késő este.

A beteg a már ugyancsak koronavírussal diagnosztizált egyik iráni diák iráni barátnője. Mindketten már a Szent László Kórházban vannak. A közlés szerint a barátnőnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában hitelesített laborvizsgálata pozitív lett. Emiatt "haladéktalanul megkezdődött a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás" is. Az új fertőzött pontos állapotáról és az esethez kapcsolódó egyéb járványügyi intézkedésekről később adnak tájékoztatást.

A harmadik beteg egy Milánóban dolgozó debreceni férfi, aki rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza.

Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Állapotáról ugyancsak pénteken adnak bővebb tájékoztatást.

Az operatív törzs portáljának esti adatai szerint 40-en vannak karanténban a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályán.

Japán turistákat vittek a Szent László-kórházba

Tizenöt japán turistát vitt a mentőszolgálat a budapesti Kálvin térről a Szent László-kórházba koronavírus-fertőzés gyanújával. A koronavirus.gov.hu honlapon csütörtök este azt írták: a turisták valamennyien köhögnek, de jó fizikai állapotban vannak. A kórházba szállítás után elkülönítették őket és megkezdődött a kivizsgálásuk.

Szijjártó: karanténintézkedés alá került egy magyar állampolgár Brazíliában

Koronavírussal fertőzött magyar állampolgár áll karanténintézkedés alatt Brazíliában, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook közösségi portálon közzétett videójában.

A miniszter azt mondta, a Brazíliavárosban lévő személy a 13. magyar állampolgár, aki külföldön karanténban van. Brazília a hatodik ország, ahol magyar fertőzött beteget regisztráltak. "Az illető állapota javult az elmúlt időszakban, immár tünetmentes. Most egy negatív teszteredményre várunk, hogy a kórházat a karanténintézkedés vége előtt elhagyhassa" – fejtette ki.

Addig is a brazíliavárosi magyar konzulok naponta kétszer felveszik vele a kapcsolatot, és lehetőség szerint mindenben segítségére vannak.

NNK: a kontaktkutatás során együttműködünk a kormányhivatallal és a beteg tartózkodási helye szerinti járási hivatallal

A kontaktkutatás során alaphelyzetben együttműködik a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) , a kormányhivatal és a beteg lakhelye illetve tartózkodási helye szerint illetékes kerületi vagy járási hivatal, közölte az NNK csütörtökön az MTI-vel.

A központ tudatta: az országos tisztifőorvos által kiadott eljárásrend részletesen tartalmazza a követendő intézkedéseket arra az esetre, ha koronavírussal-fertőzött személyt diagnosztizálnak Magyarországon. A járványügyi kivizsgálás jogszabályban meghatározott módon, a szakma szabályai szerint történik, végrehajtásában járványügyi szakemberek vesznek részt. A járványügyi vizsgálat első lépése, hogy a területileg illetékes kormányhivatal járványügyi szakembere részletesen kikérdezi a fertőzéssel diagnosztizált személyt, hogy az az elmúlt napokban merre járt, kikkel érintkezett szorosan, majd a járványügyi hatóság emberei megkezdik ezen személyek felkutatását. Ezt nevezik kontaktkutatásnak.

Kötelező felderíteni minden olyan személyt, aki a valószínűsítetten vagy igazoltan kapcsolatba került a koronavírussal fertőzött személlyel a tünetek fennállása idején és – a maximális elővigyázatosság érdekében – a tünetek kialakulását megelőző két napban. Amennyiben a kontaktok felkutatásához külföldi társhatóság közreműködésére van szükség, akkor a kivizsgálást végző hatóság megkeresi a társhatóságot és bekéri a rendelkezésre álló adatokat, valamint további kérdéseket tesz fel.

Kontakt minden olyan személy, aki kapcsolatban volt vagy kapcsolatban lehetett a fertőzöttel. A fertőződési kockázat nagymértékben függ attól, hogy a kontaktszemély mikor, menyi időn át és hogyan érintkezett a fertőzöttel, ezen információk alapján megkülönböztetnek alacsony és magas kockázatú fertőzésveszélyt, ennek azért van jelentősége, mert a további intézkedéseket a kockázati besorolás határozza meg. Alacsony kockázatnak tekintik, ha valaki akkor volt a fertőzött közelében, amikor az még tünetmentes volt, ha valaki 15 percnél rövidebb ideig, vagy kétméteres távolságon kívül, de zárt légtérben volt a fertőzött közelében. Ezekben az esetekben rendkívül alacsony a fertőzés veszélye - írták. Kiemelték: ha valaki mellett csak elment az utcán a fertőzött, az nem jelent közvetlen fertőzésveszélyt.

Tudatták azt is, magas kockázatú az a kontaktszemély, aki szoros kapcsolatban volt a fertőzöttel. Példaként említik, hogy magas kockázatú az, aki egy háztartásban él a fertőzöttel, közvetlen fizikai kapcsolatba került vele, érintkezett a fertőzött váladékával – például, mert az ráköhögött –, illetve aki a fertőzöttel két méteren belüli távolságban és 15 percnél hosszabb időt töltött együtt. Magas kockázatú az az egészségügyi dolgozó is, aki védőeszköz alkalmazása nélkül részt vett a fertőzött közvetlen ellátásában illetve gondozásában.

Magas kockázatú az is, aki a fertőzött közelében – két ülésnyi távolságban – utazott vonaton, buszon, repülőgépen. Utazás esetén az utaslista alapján a hatóság felkeresi az utasokat és kikérdezi őket, kockázatértékelést végez, meghatározza a kontaktok besorolását.

Alacsony kockázat esetén a szükséges teendőkről a járványügyi szakemberek adnak felvilágosítást a kontakt személyek részére. Azoknál a kontaktoknál azonban, akiknél felmerül, hogy a társadalom többi tagjára nézve veszélyt jelenthetnek, járványügyi megfigyelést rendelnek el annak érdekében, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Akiknél nem rendelt el a hatóság semmilyen intézkedést, azok nem jelentenek fertőzés szempontjából veszélyt a társadalomra, nyugodtan élhetik megszokott életüket. Amennyiben a kontaktkutatás során magas kockázatú személyt azonosítanak, akkor az illetőt karanténban kell elhelyezni.

Felfüggesztették a hivatalos utazásokat a Debreceni Egyetemen

Operatív törzs alakult csütörtökön a Debreceni Egyetemen (DE) az új koronavírus-fertőzés elleni hatékony védekezés érdekében; első intézkedésként a kockázatosnak ítélt országokba felfüggesztették a dolgozók hivatalos utazásait, az érintett területekről három héten belül visszaérkezett, valamint beteg hallgatóktól azt kérik, maradjanak otthon, ne látogassák az előadásokat, közölte az egyetem sajtóirodája az MTI-vel.

Közleményük szerint az oktatóknak és dolgozóknak az operatív törzs által megnevezett területekre a kiutazás egyéni elhatározásból csak szabadság terhére, magánúton lehetséges. Ebben az esetben a hazaérkezést követően három hét önkéntes karanténba kell vonulniuk. Az intézmény egészségügyi dolgozóitól azt kérik, hogy külföldi szakmai rendezvényen ne vegyenek részt.

A DE nemzetközi oktatást koordináló központja levélben kérte a külföldi és külön az iráni hallgatókat, hogy aki három hétnél korábban tért vissza fertőzött területről, és tünetei vannak, maradjon otthon, és telefonon vegye fel a kapcsolatot a központ munkatársaival. Emellett felhívják a diákok figyelmét arra, hogy jelezzék, ha igazolt koronavírusos beteggel érintkeztek.

A DE hallgatói kapcsolatok és szolgáltatások központja a kollégiumi hallgatókat arról tájékoztatta, hogy akik a koronavírus gócpontjának tekinthető területekről 21 napnál nem régebben érkeztek Magyarországra, azt kötelesek jelezni a kollégium vezetésének. Ezeknek a diákoknak a kollégiumi szobában kézfertőtlenítő szert biztosítanak, amelyet a hallgatók minden kilépésnél kötelesek használni. Az érintett szobák lakóinak figyelmét felhívják arra, hogy a közösségi tereket csak a legszükségesebb esetekben használják, zárul az egyetem közleménye.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink

  • learn more A pancreas betegségei

    Az internetről áradó legfrissebb tudományos információk birtokában jogos lehet a kérdés, hogy szükség van-e még magyar nyelvű, magyar szerzők...

  • learn more Az egészség, az egészségügy négy éve 2010-2013

    Milyen helyzetben van az egészségügy? Mennyire egészséges a magyar lakosság? Vagy menyire beteg? Mi történt az...

  • learn more Visszhang - Lengyel Mária élete

    A kötet a magyar echokardiográfia nagy alakja, dr. Lengyel Mária emberi és hivatásbeli portréját jeleníti meg a hitves, a barátok és a...

  • learn more Kórtani alapismeretek

    A tankönyv a kórtani alapok ismertetése után részletesen foglalkozik az egyes szervek, szervrendszerek kórtani alapismereteivel. Ez az...

  • learn more Jó étel, jó élet

    "Elakadt a táplálkozás útvesztőjében? Ez a kézikönyv segít a fiataloknak, kezdő háziasszonyoknak, babás családoknak és mindenkinek, aki szeretteinek,...

  • learn more Méregtől a gyógyszerig

    Az író legjelentősebb cikkeiből történt válogatás mind az értő, mind a laikus olvasó számára értékes és érdekes ismeretanyagot nyújt. A...

  • learn more Alapvető sebésztechnika

    A nagy sikerû könyv bõvített, aktualizált második kiadása kerül a szakmai olvasóközönség elé. Új például a "Mûtõi magatartás"...

  • learn more Orbán Viktor és te

    Orbán Viktorra égető szükségünk van. Vagy talán nem is rá, hanem arra az Orbán Viktor-képre, amit a stábjával együtt professzionálisan alkotott meg,...

  • learn more Gyakorlati fájdalomcsillapítás

    A fájdalomcsillapítás minden gyakorló orvosnak feladata és kötelessége úgy, mint az elsősegélynyújtás vagy a reszuszcitáció. A...

  • learn more 150 EKG kérdés (javított kiadás)

    Bár a gyakorlat és a tapasztalat semmivel sem helyettesíthető, ez a könyv egy lépéssel közelebb áll a klinikai valósághoz, mint azok a...

  • learn more Betegbiztonság

    Miért fontos a betegbiztonság? Az orvosi tevékenység természetéből adódik, hogy annak során hibák, nem kívánt események fordulhatnak elő. Az orvostudomány...

  • learn more A szem fénytörése

    Az 1922-ben megjelent könyv már akkor is hiányt pótolt a szem fénytöréstanának összefoglalásában. A szemorvos a szemmel inkább mint szervvel szeretett...

  • learn more Gyermekszemészet

    A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek...

  • learn more Szemészet

    Napjainkban új kihívások várnak a szemésztársadalomra. A népesség elöregedésével nő az időskorban előforduló szembetegségek száma. A 80 éven felüli lakosság...

  • learn more Korszerű orvosi diagnosztika és terápia

    A CURRENT Medical Diagnosis & Treatment 2015-ös kiadása több mint 1000 betegség és működési rendellenesség hiteles, tényeken...

  • learn more A lélek rejtett ösvényein. A pszichoanalízis aktualitása a klinikumon innen és túl

    Eljárt-e az idő a pszichoanalízis felett? A szerző határozott válasza...

  • learn more Radioaktív izotóppal jelzett gyógyszerek az élő szervezetben

      A nukleáris medicina az orvostudomány dinamikusan fejlődő ága. Az elmúlt évtizedekben a...

  • learn more A gyógyszerészet kialakulása és fejlődése

    A könyv átfogó képet nyújt a gyógyszerészet kialakulásáról és fejlődéséről az őskortól napjainkig. A szerző...

  • learn more Szombathely belvárosának látványtérképe

    Több száz légi fotó és közel ezer földi felvétel segítségével készítette el Ferenc Tamás képzőművész a mai...

  • learn more Képes szimmetria

    A Széchenyi-díjjal kitüntetett, kémiával foglalkozó, nemzetközileg elismert akadémikus szerzőpáros könyve pontosan és ugyanakkor közérthetően,...