hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kormányzati Tájékoztatási Központ: Megkétszereződhet az orvosok bére

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvívője Facebook-oldalán jelentette be, hogy a miniszterelnök javaslatára a kormány tárgyalja a Magyar Orvosi Kamara ötletét, melynek nyomán megduplázódhat az orvosok fizetése.

Szerdán reggel az Origo írta meg, hogy 120 százalékkal emelkedhetnek az orvosbérek. A hálapénz tiltására a Magyar Orvosi Kamara a büntető törvénykönyv módosítását javasolta, bizonyos összeg felett a hálapénz fizetését is büntetőjogilag szankcionálná. A szerdai  kormányülés elején a miniszterelnök javasolta a kormánynak, hogy vegyék napirendre a kamara javaslatát.

A lap értesüléseit erősítette meg hivatalos Facebook-oldalán Farkas Örs, és ugyancsak megemlítette a kamara hálapénzzel kapcsolatos törvénymódosítási javaslatát.

A Hír TV esti Híradója már részletesebben járta körbe a béremelés kérdését.

Álmos Péter, a MOK alelnöke hangsúlyozta, hogy az egészségügy átalakításra szorul, ami – a kamara javaslatában foglaltak szerint – csak egy jelentős béremeléssel egyidejűleg valósítható meg, hogy a betegbiztonságot és hálapénz-mentes gyógyítást garantáló egészségügy működjön Magyarországon.

Bátori Gergő, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke bízik abban, hogy elégséges lesz a béremelés a fiatalok itthon tarására és a hálapénz eltörlésére, Batka Jenő házi gyermekorvos szintén azt említette, hogy itthon, illetve a kiüresedő praxisokban tarthatja a fiatal orvosokat a régóta időszerű döntés.

Kincses Gyula, az orvosi kamara elnöke a HírTV Magyarország élőben című műsorában üdvözölte, hogy megduplázná az orvosok fizetését a kormány, szerinte a magyar orvostársadalom nagyon régi, jogos igénye teljesül ezzel, ami egy rendkívül fontos lépés a magyar egészségügy történetében, és végre a hálapénzt is levethetik magukról. Megemlítette azonban azt is, hogy az orvoskar akkor lesz csak nyugodt, ha a béremelés ténye megjelenik a Magyar Közlönyben, illetve a pénz a bankszámlákon.

Több lépcsős egyeztetést folytatott a kamara Pintér Sándor belügyminiszterrel, a tárgyalások során azonban nem csupán a bérkérdés került terítékre – folytatta az elnök, kiemelve, hogy ahhoz, hogy jó minőségű egészségügy működjön, az alapellátó kollégáknak is hozzá kell jutniuk ugyanahhoz az összeghez, amelyet a kórházban dolgozók kapnak.

Elmondta, a MOK bértábla-javaslata három ütemben valósította volna meg az orvosbérek emelését, idén novemberre egy kisebb, jövőre egy nagyobb összeg formájában, amelyet 2022-ben követett volna egy újabb növekmény. Kincses Gyula azonban úgy vélte, ezt a javaslatukat valószínűleg újra kell tárgyalni, hiszen a tervezet még a Covid-járvány előtt készült, és azóta változott az ország gazdasági helyzete.

Arra már a Népszava emlékeztet, hogy a nyáron Pintér Sándor belügyminiszter hozta létre az egészségügyi bérek rendezését előkészítő munkacsoportot, amit Kincses Gyula vezetett. A bizottság javaslata akkor az orvosi bérek több lépcsős rendezésére, a hálapénz rendszer kivezetésére, valamint egységes jogviszonyú foglalkoztatásra tett javaslatot a belügyminiszternek. A lap kérdésére a MOK megerősítette, hogy a múlt héten az elnökség lényegében azonos tartalmú, de részletesebb javaslatot küldött a belügyminiszter számára. A lap azt feltételezi, hogy ez került most a kormány elé.

A korábbi anyagban foglaltak szerint az orvosi bérek bruttó alapbére 688 ezer és 2 millió forint között szóródna a szakmában eltöltött időtől és a szakorvosi képzettségtől függően. Része a javaslatnak a szakdolgozók jövedelemrendezése is. Az idei – már korábban beígért – novemberi béremeléssel a frissen végzettek bruttó bére 202 ezer forintról indul és a legmagasabb 732 ezer forint lesz. Ezt 2022 januárjától tovább növelnék egyfajta új szorzó alkalmazásával, amellyel ez a bérsáv 244 - 886 ezer forintra változna.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a MOK javaslatát meghaladó, 120 százalékos emelésről születhetett döntés a kormányülésen. Mint írják, ennek ütemezése három lépésben történne: 2021. január 1-jétől nyolcvan, a következő két évben pedig újabb húsz-húsz százalékkal nőnének a bérek.

Arról, hogy milyen döntés született a szerdai kormányülésen, várhatóan a csütörtöki Kormányinfón számol be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

hirdetés

Könyveink