hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Kormányinfó: májusig két oltással is érvényes a védettségi kártya

Májusig érvényesek maradnak az oltási igazolványok, akkor is, ha csak két oltással rendelkezik annak jogosultja – hangzott el a csütörtök reggeli Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter sűrű programjai miatt szokatlan időpontban, reggel 7 órakor kezdődött a szokásos csütörtöki Kormányinfó. A tegnapi kormányülés összefoglaló beszámolójában Gulyás Gergely elmondta, koronavírus-járvány jelenlegi lefolyása és az európai szabályok figyelembevétele nyomán a kormány úgy döntött, május elsejéig két oltással is érvényesek maradnak az oltási igazolványok, nem szükséges ehhez a booster vakcina felvétele.

A virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán vagyunk, az adatok és a szakértői vélemények ismeretében a kormány arra számít, hogy a mostani szakasz gyorsabban levonul, mint a korábbiak – jelezte a kabinetminiszter. Bár számok alapján látszik, hogy fertőzés gyorsabban terjed, de a halálozások nem emelkednek ezzel arányosan.

Magyarország is részt vesz abban az uniós beszerzésben, amelynek során 50 ezer kezelésre elegendő tabletta érkezik hazánkba a Pfizer koronavírus elleni gyógyszeréből, szükség esetén azonban ez a keret bővíthető – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő, hozzátéve, hogy a gyógyszert a magas kockázatú betegek gyógyítása során lehet felhasználni, és amelynek alkalmazását az Európai Gyógyszerügynökség is javasolja.

300 milliárd forintnyi egészségügyi fejlesztés szerepel a kormány tervei között – jelezte kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, aki emlékeztetett arra is, hogy jelentős orvos- és ápolói béremelés valósult meg ebben a ciklusban. Elismerte, hogy a fővárosi infrastruktúra fejlesztése még hátravan, de erre rendelkezésre állnak a források. A miniszter leszögezte azt is, hogy a kormány nem tervez magánosítást az egészségügyben.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink