2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kórházi parkolás: drágább, mint a reptéren

A kórházi parkolókban súlyos pénzeket gombolnak le a betegekről, derül ki a Vasárnapi Hírek összeállításából.

Még Angliában is olcsóbb egy kórháznál parkolni, mint nálunk néhány intézmény területén. Kőszegi János kint élő magyar a Vasárnapi Híreknek azt mondta: az angliai Milton Keynesben található Milton Keynes University Hospital esetében az első fél óra ingyenes, a második fél óra 2,5 font (950 forint), azonban idővel a díjszabás kedvezőbbé válik. Aki 3–6 órát kénytelen ott parkolni, annak ez 1710 forintjába kerül, míg 6–8 óra esetében 5 font, vagyis 1900 forint a tarifa. Az itthon esetenként már megfizethetetlen kategóriába eső 12–24 óra pedig mindössze 10 font, vagyis 3800 forint. Pedig, mint mondja, ez a kórház jól felszerelt, modern, államilag fenntartott létesítmény, ahol a parkolás nem csupán olcsóbb, mint pár itthoni intézmény esetében, hanem a fizetésekhez viszonyítva sokkal jobb parkolási feltételeket kínál, mint ami Magyarországon elérhető.

Itthon ugyanis egészen elszállt árakkal is találkozhatunk. Aki például a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház parkolóját kénytelen használni, az kétszer annyit is fizethet, mintha Budapesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hagyná az autóját. A reptéren ugyanis egy 5 órás parkolásért 4000 forintot kell fizetni, míg Győrben ez 8500 forintba kerül. Ott ugyanis csupán az első fél óra ingyenes, a második fél óra már 500 forint, majd minden megkezdett 30 perc 1000 forintba kerül. Ha pedig valaki olyan felelőtlen, hogy elhagyja a parkolójegyét a nagy rohanásban, annak ezért a hibáért 20 ezer forint pótdíjat kell fizetnie.

De nemcsak a győri, hanem a szegedi, kaposvári és debreceni intézménynél is óriási pénzeket gombolnak le az óvatlan látogatóktól. Debrecenben, a klinika területén a parkolás első fél órája díjmentes, azonban a betegeknek a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül. Ha pedig elveszíti valaki a szelvényt, annak 10 ezer forintos büntetéssel kell számolnia. Aki nem tudja kifizetni a díjakat, annak a helyiek a Tesco-parkolót javasolják, amely „csupán” 800-1000 méterre van a kórháztól. Ha tehát valaki nem teheti meg, hogy ilyen sokat fizessen, annak egy kilométert kell gyalogolni az intézményig.

A brutális díjszabás február óta annak ellenére sem változott Debrecenben, hogy komoly felháborodást váltott ki, mikor az egyetem egy közleményben „elszólta magát” arról, hogy évi százmilliós osztalékot is kifizetett a parkolót korábban működtető külsős cég a tulajdonosoknak. Bár az egyetem szerint most a bevételt a betegellátásra és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások javítására fordítják, nem elhanyagolható, hogy 15 évig súlyos betegek kihasználása tömte tele a vállalkozók zsebét.

(forrás: Vasárnapi Hírek)

cimkék

hirdetés

Könyveink