hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Egy látogatás is tízezrekbe kerülhet

Hazánkban a betegek (és a hozzátartozók) egy részének nemcsak arra kell figyelniük, hogy találjanak parkolóhelyet, hanem arra is, hogy megvegyék a több száz, akár ezer forintos parkolószelvényt, emlékeztetett a Magyar Nemzet.

A debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet például cseppet sem adja olcsón a szabad helyeket. A kórház honlapjának tájékoztatása szerint a külső parkolóban az első fél óra ingyenes, míg a belső parkolókban az első 15 perc ingyenes. Ezt követően azonban május 1-től, mindkét parkolóban, minden megkezdett fél óra 500 forint. Ha tehát valaki 8 órát tölt a sürgősségin (ami nem elképzelhetetlen), annak 7500 forintjába kerül a parkolás, írja a lap.

Szegeden borsosabb árat kérnek. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak a „B” klinikai parkja esetében tavaly vezették be a fizetős rendszert, az első fél órában ingyenes a parkolás, majd forrásunk szerint minden további fél óra 600 forintba kerül.

Győrben ennél is többet kell fizetni, ha az egészségi állapot miatt nincs lehetőség arra, hogy az épülettől távol parkoljanak. A Petz Aladár Megyei Kórházban az első fél óra ingyenes, a második fél óra 500 forint, aztán viszont minden megkezdett fél óra már 1000 forint. Az „A” épület előtt azonban vannak ingyenesen igénybe vehető parkolóhelyek.

A fővárosi Szent János Kórházban azonban nem csak a betegeknek, az egyébként sem túlfizetett, ám annál inkább túlterhelt orvosoknak is fizetniük kell azért, ha a kórház területén szeretnék hagyni autójukat. Az összeg nem nagy, havonta mindössze ezer forint, de a lapunknak nyilatkozó orvos szerint ez inkább „elvi kérdés”.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ezzel kapcsolatban azt közölte Lukács László jobbikos országgyűlési képviselőnek címzett írásbeli válaszában: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) fenntartásában álló intézmények közül összesen 125 intézményben és intézményi telephelyen végeznek egészségügyi ellátó tevékenységet. Ezek környezetében és az intézményeken belül is meglehetősen változatos képet mutatnak a parkolási lehetőségek. Az intézményeken kívül, azok közelében vannak díjmentesen, és térítési díj ellenében igénybe vehető parkolóhelyek is, a kórház területén kívüli parkolókat azonban az adott települési önkormányzatok működtetik – közölte Rétvári.

Díjmentes parkolót a lap nem talált.

 

(forrás: Magyar Nemzet)

cimkék

hirdetés

Könyveink