hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Gazdaság

Kórházak eladósorban

Jövő hétfőig nyújthatják be a pályázók a három éve bezárt Svábhegyi Gyermekkórház ingatlanainak megvásárlására szóló pályázatukat – tájékoztatta a Világgazdaságot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) kommunikációs osztálya.
A kórházi kapacitások csökkentésekor három kórház 19 ingatlana vált feleslegessé, ezekről a MNV Zrt.-nek kell gondoskodnia. Mivel a gazdasági válság az ingatlanpiacot is érintette, a vagyonkezelő tanácsa a nagy értékű ingatlanok értékesítésére vonatkozó egyedi döntésének meghozatalakor mérlegelni fogja a részletfizetés lehetőségét. Az értékesítésből származó bevétel a központi költségvetésbe kerül – tudta meg a Világgazdaság. Ám üzleti okok miatt nem sikerült kideríteniük, mekkora összegre számít a vagyonkezelő. 
 
A Hűvösvölgyi úton két éve bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) 40 hektáros ősparkja és központi épülete egyelőre használati jogokkal terhelt. Például ott működik a Vadaskert Alapítvány, és e területen két lakóépületben 33 bérlő lakik. Amennyiben az önkormányzat elvi engedélyt ad a telek megosztására, a lakóépületek leválaszthatók, így ez év második felében a MNV Zrt. nyilvános pályázattal meghirdeti az értékesítést. Egyébként az OPNI Völgy utcai ingatlanát 500 millióért már értékesítették. Amúgy a hazai egészségügyben fellelhető visszásságokat mutatja az OPNI bezárása miatt most is húzódó per az intézet és a CVI Radiológiai Kht. között. Kárpáti Zsuzsanna, a megszüntetett kórházak jogutódjául kinevezett Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatója szerint a kht. 2 milliárd forintot követel, mivel négy évvel ezelőtt 15 évre szóló lízingszerződéssel, 700 millió forint értékben felépítette és működtetni is kezdte az intézet diagnosztikai részlegét. Ám a kórház bezárása miatt 13 évnyi bevételkieséstől esett el, és végkielégítést is fizetnie kellett 29 dolgozójának. Kárpáti Zsuzsanna itt is szövevényes történetbe gabalyodott, hiszen kiderült, a CVI gépei egy offshore cég tulajdonában vannak, amelyeket a CIB Banktól fölvett hitelből vásárolt. Ám a bank a történésekre való tekintettel rátette kezét a drága gépparkra. Az MNV Zrt. szerint az egykori CVI gépeinek állagmegóvása a bank kötelezettsége.
 
A XIII. kerületi Szabolcs utcában lévő Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) ingatlanai a legkevésbé rendezettek, egy Symbion Kft. nevű cég használati joga miatt az értékesítés ugyancsak ez év második felében kezdődhet meg – tudtuk meg a MNV Zrt.-től.
 
A kórházbezárás során számos „csontváz” bukott ki a szekrényekből – mondta Kárpáti Zsuzsanna. Ilyen csontváz például a Symbion fantomcég, amelyről máig nem sikerült megtudni, ki áll mögötte. A főigazgató rejtélyesnek tartja: hogyan hosszabbította meg a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal egy elérhetetlen cég bérleti jogát. Igaz persze, hogy címe van, nevezetesen a bezárt OGYK címe. Rejtélyes továbbá az is, hogyan került az OGYK kertjének közepébe a közeli Széchenyi gyógyfürdőből átvezetett vízcső. Az biztos, hogy – amennyiben a fürdő tulajdonosa, no meg a természet engedi – akár gyógyfürdő-kórház is épülhetne a szép telken.

Forrás: Nógrádi Tóth Erzsébet, Világgazdaság
 

cimkék

hirdetés

Könyveink