hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Komoly kihívás elé állítja a gyermekorvosokat a menekülthullám

Március eleje óta fokozatosan emelkedik a menekült páciensek száma, mondta egy budapesti kórház gyermekorvosa a Szabad Európának.

A portálnak nyilatkozó orvosok szerint a gyerekek állapota vegyes, akadnak elhanyagoltabbak, de általában ugyanolyan konszolidált családok, mint bármelyik itteni.

Általában láz, hányás, hasmenés miatt fordulnak orvoshoz a szülők, és jellemző, hogy gyorsan szeretnének valami megoldást, mert mennek is tovább. A háború elől menekülő gyerekekre nincs külön vizsgálati protokoll. Ugyanakkor valószínűleg kell számolni az érkezésükkel olyan fertőző betegségekkel, amelyek ellen a magyar lakosság alapvetően oltott.

Azt nehéz ellenőrizni, hogy az Ukrajnából érkező gyermekeket valóban beoltották-e. Ha nincs oltási könyv, bemondás alapján kell elhinniük. Ukrajnában a gyermekek oltási rendje lényegesen nem különbözik a magyar oltási rendtől.

Van némi eltérés abban, hogy hány hónaposan kapják meg az oltásokat, de nagyjából ugyanazokat adják be nekik, mint a magyarországi gyerekeknek, leszámítva a bárányhimlő és a pneumococcus elleni oltást, ezek Ukrajnában még nem kötelezők, csak választhatók. Az Ukrajnából érkezők esetében számolni kell a kanyaróval vagy a polióval.

„Magyarországon ezek a betegségek az oltásoknak köszönhetően elvétve jelentkeznek, illetve évekig egyáltalán nem fordulnak elő ilyen kórképek, de az Ukrajnából érkezők esetében számolni kell velük, fel kell tudni ismerni, és ez kihívás elé állítja a gyermekorvosokat" – írja a budapesti gyermekorvosra hivatkozva a Szabad Európa.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) arra figyelmezteti az Ukrajnával szomszédos országokat, hogy a menekülteket mielőbb be kell vonni a koronavírus, a gyermekbénulás, illetve a kanyaró elleni helyi oltási programokba.

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink