hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Kóbori László vezeti a transzplantációs klinikát

25 éve dolgozik a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán dr. Kóbori László egyetemi tanár, aki július 1-je óta látja el a klinika igazgatói feladatait, közli a Semmelweis Egyetem honlapja.

Az egyik legfontosabb cél a gyermek májátültetések továbbfejlesztése, amihez a 2000-től Hamburgban szerzett szaktudását és kapcsolatait használná fel az igazgató. 10 kilogramm súly alatti gyerekekről van szó, ami olyan „piros vonalat” jelent a májtranszplantációban, amikor mindent egy kicsit másként kell elvégezni, mint normál esetben, beleértve a hepatológus, radiológus, orvosok, intenzíves ápolók munkáját és a sebészeti technikát is – fejtette ki dr. Kóbori László. A tervezett együttműködési projektben a Hamburg-Eppendorf (UKE) egyetemi központ és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika venne részt. Mint elmondta, a gyermek májátültetésen belül az élődonor és „split technika” bevezetését tervezi; utóbbi azt jelenti, hogy a szerv két részre való osztása után egyetlen szerv adományozásával egy felnőtt és egy gyermek májátültetése is lehetséges. Ezzel többszörözni lehet a transzplantációs lehetőségeket, és szerveket is vonzunk az Eurotransplanttól, mivel split-központból nagyon kevés van Európában – sorolta a célkitűzés további előnyeit. Mindemellett az igazgató szükségesnek látja az szövettani háttér bővítését, amely segít a donorszervek alkalmasságának megítélésében, ezzel pedig növelhető a transzplantációk száma.

Dr. Kóbori László (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)
Dr. Kóbori László (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Intervenciós radiológiai hibridműtétek további fejlesztését is tervezi, hogy a sebészeti ellátás (rezekció, ablatio) mellett minimál invazív beavatkozásokat is nagyobb számban tudjanak kombináltan elvégezni, ami például daganatok teljes körű eltávolítása során előnyös lehet.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy bár jelenleg is rendszeresen születnek közlemények a klinikán, ezt növelni kell; fontosnak tartja, hogy a fiatalok még aktívabban vegyenek részt a tudományos munkában. A transzplantáció multidiszciplináris léte miatt „szerencsés” terület meglátása szerint. Az MTA Metabolikus Gyógyszer-kölcsönhatások Kutatócsoportjával, dr. Monostory Katalin vezetésével közösen dolgoznak a májátültetett betegek testre szabott gyógyszeres kezelésével kapcsolatos módszertanon, amelyet a világon elsőként vezettek be a klinikai gyakorlatba. A másik fő kutatási irány a sebészeti anatómia témaköre, elsősorban a máj sebészeti anatómiai variációira koncentrálva, amely az élődonáció és split program alapja. A kutatás több mint 10 éve alatt közel 600 ún. korróziós preparátum készült, amelyeket az oktatásban is felhasználnak. Az anatómiai háttér és a témavezetés dr. Nemeskéri Ágnes egyetemi docens és dr. Kiss Mátyás érdeme az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Klinikai Anatómiai Kutatólaboratóriumában.

További részletek az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés