hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Finanszírozási korlát miatt transzplantáció még nem maradt el

Jelenleg is vannak a tárcánál az OVSZ részéről megküldött jogszabály-módosítási javaslatok, idézi az Orvosok Lapja cikkét a Weborvos.

Az egyik legerősebb év volt a 2018-as szervdonáció szempontjából, tíz százalékkal nőtt a szervdonációk száma, s tavaly történt meg a tízezredik szervátültetés az immár 45 éves transzplantációs történetünkben, ismertette a legfontosabb változásokat dr. Mihály Sándor, az OVSZ transzplantációs igazgatója több fórumon is évértékelőjében. Bár kissé elmaradunk a többszerv donációban 65 százalékos eredményünkkel az Eurotransplant 75 százalékos átlagától, azért nem kell szégyenkeznünk. Az adatokból kitűnik, hogy kiemelkedően magas Budapest szervdonációs aktivitása az OKITI, a Honvédkórház és a nemrég bekapcsolódott SE Korányi Tömbnek köszönhetően, írja a szervátültetésekről szóló összeállításában az Orvosok Lapja legutóbbi száma.

Az elhunyt donorokkal kapcsolatos vizsgálatokért, a donorok ellátásért, a szervek kivételéért és szállításáért, illetve a transzplantációk elvégzéséért járó finanszírozási díjak mértékét és az elszámolás szabályait jogszabályok írják elő. Átlagos költségösszetevők alapján az alábbiak szerint határozták meg a díjakat, amelyek ritkán változ(hat)nak: vese 5,5; kombinált hasnyálmirigy-vese 10,5; máj 16; tüdő 20; szív 16 millió forint, tájékoztatta a lapot a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK). Minden módosítás előtt el kell végezni egy költségfelmérésen alapuló kalkulációs számítást, a jelenlegi díjak mértékével kapcsolatban problémát a beültetést végző centrumok nem jeleztek.

Az intézmények finanszírozása úgy történik, hogy az adott beültetést végző centrum részére az előző évben nyújtott transzplantációs tevékenysége alapján egy keretösszeg áll rendelkezésre az egyes eljárásokra. Mint a NEAK válaszában jelezte, finanszírozási korlát miatt transzplantáció még nem maradt el. Az ellátások azon túl, hogy az egészségügyi ellátás fejlettségének egyik indikátorát is jelentik, a legnagyobb számban végzett vesetranszplantációk költséghatékony ellátásnak is tekinthetők. A jelzett előirányzatban szereplő eszközök és eljárások felhasználása mind időben, mind térben jelentősen eltérhet a tervezettől, így a transzplantációk esetében esetlegesen jelentkező többlet finanszírozási igény a finanszírozási év végén belső átcsoportosításokkal kezelhető.

A transzplantációk díja fedezetet nyújt magára a szervátültetésre, a kórházi ellátásra, illetve az ezzel kapcsolatos költségekre. Az adott intézmény minden hónapban teljesítményjelentést ad le az előző hónapban elvégzett szervátültetésekről, és amennyiben a megadott adatok alapján az ellátás finanszírozható, akkor a NEAK – szintén jogszabályban rögzített szabályok szerint – átutalja az ellátásért járó díjat a szolgáltató részére.

A donorok ellátása és a szervkivételek finanszírozása szintén jogszabályban kihirdetett díjon történik az ösztönző beépítésével:

•   A szervtranszplantációs riadó jelentéséért és a szerv kivételéig történő donorellátásáért, egy szerv sikeres kivétele esetén 456 000 forint, több szerv sikeres kivétele esetén 600 000 forint díjazás jár. A szolgáltató a díjazás 70 százalékát köteles a szervkivételben közreműködő személyek díjazására fordítani.

•   A szervkivételért (a szervet átültetésre előkészítő munkacsoport tevékenységéért) – ha azt transzplantáció követi – a NEAK szervenként 420 000 forint, máj esetén 900 000 forint díjazást folyósít.

Jelenleg a transzplantációk előtti kivizsgálás és az azt követő utógondozás finanszírozásának áttekintése van napirenden. Ez egy többlépcsős, időben rendkívül változó hosszúságú kód- és finanszírozás karbantartási folyamat, tudtuk meg a NEAK-tól. 

Az Országos Vérellátó Szolgálat a Transzplantációs igazgatóság közreműködésével a nemzetközi irányelvek, gyakorlat figyelembe vételével rendszeresen áttekinti Magyarország Eurotransplant tagságával és a hazai Transzplantációs Bizottságok, Transzplantációs működési központok, a várólistára helyezés, a finanszírozás összefüggésében felmerülő kérdéseket, és amennyiben szükséges, jogszabály-módosítási javaslatokat fogalmaz meg a tárca felé a hazai transzplantációs szolgáltatások eredményes működése érdekében. Jelenleg is vannak a tárcánál az OVSZ részéről megküldött jogszabály-módosítási javaslatok, melyek felsővezetői döntést követően a kormány és a tárca jogalkotási tervének figyelembe vételével kerülhetnek előterjesztésre, válaszolta a lap megkeresésére az EMMI.

További részletek

 

(forrás: Orvosok Lapja, WebOrvos)
hirdetés

Könyveink