hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Klotho: a „hosszú élet” fehérjével növelhető az izomregeneráció

Amerikai kutatóknak a Klotho nevű fehérje szintjének emelésével sikerült öreg egerekben a fiatal állatokéhoz hasonló vázizom-regenerációt kiváltaniuk.

A Pittsburgh Egyetem kutatói a Nature Communications folyóiratban közölték eredményüket a Klotho nevű „hosszú élet” fehérje vázizom-regeneráló hatásáról. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: A. Sahu et al, Age-related declines in α-Klotho drive progenitor cell mitochondrial dysfunction and impaired muscle regeneration, Nature Communications (2018). DOI: 10.1038/s41467-018-07253-3.

A kutatók abból a megfigyelésből indultak ki, hogy fiatal állatokban a Klotho expressziója izomsérülést követően jelentősen megnő, míg öreg egereknél az expresszió szintje nem változik. Vizsgálataik során a Klotho szintjének növelésével sikerült az idős állatokban is a fiatalokéval összehasonlítható vázizom-regenerációt elérniük.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A kísérleti egerek egy mitokondriumokat célzó hatóanyagot, a jelenleg fázis III. klinikai vizsgálatokban már alkalmazott SS-31 nevű vizsgálati készítményt kaptak. Az eredmények szerint a kezelt állatokban jelentősen több új izomszövet képződött, mint a kezeletlen kontroll csoportban. Ehhez hasonló eredményt hozott az a módszer is, amikor az idősebb állatokba néhány nappal a vázizomsérülést követően Klothót injekcióztak. A csak fiziológiás sóoldattal kezelt kontrollhoz képest ekkor is jóval nagyobb izomtömeg-növekedést, és jobb funkcionális regenerációt tapasztaltak.

A kutatók következtetései szerint a megfelelő időpontban adva a szer alkalmazása hasznosnak bizonyulhat olyan idős embereknél is, akik vagy izomsérülést szenvedtek, vagy izomsérüléssel járó műtéti beavatkozáson estek át.

További kutatásokra van viszont szükség az időzítés, a dózis és a beadás módjának vonatkozásában, mivel az eredmények szerint nem hozott pozitív változást az a módszer, amikor az izmokat közvetlenül Klothóval bombázták, csak ha sikerült utánozni a normál időzítést, ráadásul a fiatal, egészséges állatoknál az izomsérülést követően alkalmazott SS-31 kezelés semmilyen előnnyel nem járt.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink