hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Klónozott sejtekkel gyógyítható a bőrrák

Amerikai orvosoknak első alkalommal sikerült egy bőrrákos beteget kezelniük olyan sejtekkel, amelyeket saját immunrendszeréből klónoztak.

Az előrehaladott melanóma (a bőrrák festéksejtes formája) újfajta kezelési módja hatására a beteg hosszú gyógyulási folyamaton esett át. A kezelés során a páciens saját, klónozott T-sejtjeit használták fel – közölte Cassian Yee, a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban közzétett tanulmány vezető szerzője.

Yee és munkatársai a Fred Hutchinson Rákkutató Központ klinikai kutatási részlegében CD4+ T-sejteket távolítottak el egy 52 éves férfiból, akinek melanómája az ágyéki nyirokcsomójáról átterjedt az egyik tüdejére. (A melanóma már előrehaladott állapotban volt, négyes stádiumban.)
A T-sejteket a laboratóriumban módosították és felszaporították, aztán mintegy ötmilliárd sejtet juttattak a beteg szervezetébe, aki más kezelésben nem is részesült. Két hónap múlva egyetlen tumort sem találtak a beteg szerveinek vizsgálata során, s azóta két éve daganatmentes. „A beteg esetében sikerrel jártunk, de a terápia hatékonyságának megerősítése érdekében szélesebb körű vizsgálatra lesz szükség” - hangsúlyozta a kutató.

Ez volt az első eset, amely azt mutatja, hogy a beteg saját immunrendszeréből származó klónozott sejtek sikeresen felvehetik a harcot a bőrrák ellen. Amennyiben a további vizsgálatok megerősítik a módszer hatékonyságát, a késői stádiumban lévő bőrrákban szenvedő betegek körülbelül 25 százaléka esetében lehetne ezt alkalmazni.

A beteg saját immunrendszerének felhasználása - az immunoterápia - a rák elleni harcban fejlődésben lévő kutatási terület, melynek célja, hogy a kemoterápiánál és sugárkezelésnél kevésbé mérgező rákkezeléseket fejlesszen ki.

Világszerte körülbelül 160 ezer új melanómás esetet mutatnak ki évente; ezek többsége a napos területeken élő fehér férfiakat érinti. Bár többnyire a bőrt támadja, ritka esetekben a szemben és a belekben is megjelenhet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente körülbelül 48 ezer ember hal meg ebben a betegségben.



Medipress

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink