hirdetés
hirdetés
2020. október. 22., csütörtök - Előd.
hirdetés

Kivonják a forgalomból a homeopátiás gyógyszert

Mérgezést okozhat, ezért az FDA kivonja a forgalomból a kisgyerekek fogzását segítő Hyland Teething homeopátiás tablettát.

Sok gyereknek a fogzás folyamata kellemetlen, ezért sokféle készítmény van forgalomban, melyek ezt kívánják enyhíteni. A legújabb vizsgálatok szerint az egyik homeopátiás készítmény mérgezést okozhat a fogzás miatt ezzel kezelt gyermekeknél, ezért az FDA azonnal kivonta az amerikai piacról.

A gyerekek foga általában hat hónapos kortól egészen a második életév végéig kiszámíthatatlan ütemben bújik elő. A fogzás gyakorta tünetekkel jár és sokféle panaszt okoz, ami nem csak a gyereknek, hanem környezetének is kellemetlen. A Hyland Teething tabletta a leírás szerint a fogzás fájdalma miatt nyugtalan baba nyelvére helyezve igen gyorsan fölolvad és megszünteti a panaszt.

A Hyland Teething homeopátiás szerben mérgező mennyiségű Belladonnát találtak

A homeopátiás szereket a természetgyógyászati készítményekhez hasonlóan az Egyesült Államok területén nem kell vizsgálatra benyújtani az élelmiszereket- és gyógyszereket engedélyező-ellenőrző hivatal, az FDA laboratóriumába. Az intézményhez bejelentések érkeztek, hogy gyerekek, akik fogzási panaszaik enyhítésére ilyen tablettát kaptak, belladonna mérgezésre emlékeztető tűneteket mutattak.

A gyógyszergyártó üzem "alkalmatlan színvonalú"

Az FDA azonnal vizsgálatot indított. A mérések szerint a készítményben, mely csupán alig kimutatható mennyiségben tartalmazhatott volna belladonnát, igen változó koncentrációban, nem ritkán mérgező adagban találtak a toxinból.

A hivatal a szabályok értelmében azonnal ellenőrizte a gyógyszergyártó üzemet is, közleménye szerint azt a "feladatra alkalmatlan színvonalúnak" találta. A belladonna mérgezés tünetei az egész amerikai médiában ismertették, mindenkit figyelmeztettek arra, hogy ha vásárolt a készítményből, azt azonnal meg kell semmisíteni.

A szakemberek érthetetlennek tartják az eseményt, mert a homeopátia egyik alapvető eleme, hogy a gyógyszert hígítási sorozat eredményeként úgy állítják elő, hogy a tényleges hatóanyagból legfeljebb egyetlen molekulát tartalmazzon, sőt már annyit sem, mert a víz emlékezik a hatásra.

Belladonna - Bella Donna

A belladonna világszerte megtermő növény. Hatóanyaga atropint tartalmaz. Tágítja a pupillát, ezért évszázadokkal ezelőtt a szép, de még szebb szeműnek mutatkozni vágyó olasz hölgyek használták. Innen a szép hölgy, a bella donna elnevezés. Magyarul sok neve van: nadragulya, de hívták bolondítófűnek, ördögfűnek is.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink