hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Kivételes eljárások az endometriózisos betegek ellátásában

A héten egyértelmű minisztériumi állásfoglalás született az endometriózissal küzdő nők ellátásával kapcsolatban, írja a Telex.

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány még márciusban kért pontosítást az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi), az új jogviszony szabályozásával kapcsolatban a magánellátás és közfinanszírozott ellátás kérdéseit az intézmények ugyanis eltérő módon értelmezték – emlékeztet a Telex.

A minisztérium ígérete szerint:

  • azokra az orvosokra, akik még 2020. november 18. (ekkor lépett életbe az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvény) előtt magánellátásban kezdték el betegeik kezelését, 2021. március 1. után sem vonatkozik az összeférhetetlenségi tilalom.

Ez azt jelenti, hogy ezeknek a pácienseknek a kezelése – ha erre később szükség van, mert például az endometriózis kiújulása miatt újra operálni kell a beteget – 2021. március 1. után is folytatható lesz állami ellátásban.

  • Nincs átjárás viszont, ha az orvos a beteg kezelését 2020. november 18. után kezdte el magánellátásban. Ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel 2021. március 1. után már nem kezelheti közfinanszírozott ellátásban.
  • Ha valakit korábban magánellátásban műtöttek, de a betegség kiújul, ugyanúgy választhat a magán- és a közfinanszírozott ellátás között.

A járvány miatt az már most látható, hogy ezen a területen is jóval hosszabb várólistákkal kell számolni. Az endometriózisban szenvedő nőknek viszont sokszor olyan iszonyatos fájdalmaik vannak, ami miatt képtelenek várni, és a drága magánellátásba kényszerülnek.

A minisztérium ígérete szerint:

  • az orvosoknak lehetőségük lesz a sürgősségi sorrendek felállítására. Így a várólistán előrébb sorolhatják azokat, akiknek az állapota ezt indokolja.
  • A betegeknek továbbra sem kell a területileg illetékes intézményt választaniuk. Ugyanakkor a választott intézmény nem köteles fogadni azokat a betegeket, akik lakóhely szerint nem tartoznak az adott kórház ellátási területébe, ha ezzel azoknak a betegeknek az ellátás veszélyeztetik, akik viszont hivatalosan oda tartoznak.

A járvány miatt Magyarországon 2020. november 10. óta kizárólag sürgős operációkat, illetve olyan beavatkozásokat lehetett végezni a kórházakban, amelyek halasztása súlyos, maradandó károsodással járt volna. Bár a különösen komplikáltnak számító bélendometriózis-műtéteket hetente egyszer (az átlagos öt helyett) az elmúlt fél évben is végeztek, az enyhébb fokú endometriózisoperációkat ugyanúgy fel kellett függeszteni. Május 13-tól viszont ezen a területen is újraindulhattak a műtéti beavatkozások.

  • A műtétet az az orvos végzi el, aki a korlátozások előtt a páciens kezelését végezte.
  • Amennyiben az orvos nem írta alá az új jogviszonyról szóló szerződést és kilépett az állami ellátásból, az adott intézménynek lesz arra lehetősége, hogy a betegellátás biztosítása érdekében, az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyével foglalkoztassa az orvost.
(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés