hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kiket sújtana a hambrugeradó?

Csak a csomagolt élelmiszerekre vonatkozik majd a sajtóban hamburgeradóként emlegetett, az egészségtelen élelmiszerekre kiróni szándékozott közteher, így maga a hamburger sem esne a törvény hatálya alá - írja a Világgazdaság.

A kormányzat a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület ötletét vette alapul. Az egyesület javaslata szerint csomagolási egységenként 10 forint „hamburgeradó” sújtaná a túlzottan nagy zsír-, só- vagy cukortartalmú élelmiszereket.

Az ötlet szerint az adóztatás visszatarthatja a fogyasztást, ami ugyan bevételkiesést jelent a kereskedelemben, ám csökkentheti az állami költségvetés legnagyobb alrendszerének, az Egészségbiztosítási Alapnak a gyógyszer-, az orvosi ellátási és a táppénzkiadásait.

A kormányzati szinten még csak elvi elképzelésként megfogalmazott terv a fogyasztás visszaesését, az élelmiszeripar versenyképességének további csökkenését okozhatja az ágazati szereplők szerint, akik azon az állásponton vannak, hogy egészségtelen élelmiszer nem hozható forgalomba, a problémákat az egészségtelen étrend okozza. Az adószakértő szerint elvi akadálya nincs egy ilyen új különadó bevezetésének, ám nagyon nehéz úgy körülhatárolni az érintett termékek körét, hogy elkerüljék a tömeges jogvitákat.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés